Rode gist rijst plus nattokinase bij stabiele coronaire hartziekte

In China is onlangs een belangrijk onderzoek uitgevoerd naar het effect van 2 supplementen die vaak worden toegepast om het risico voor hart- en vaatziekten te verkleinen en bij bestaande hartpatiënten het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen.

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst door het gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt en er kenmerkende stoffen ontstaan. Eén van de actieve bestanddelen is monacolin K. Deze stof is identiek aan de eerste statine lovastatine (wordt in Nederland niet meer voorgeschreven). Lovastatine is echter effectief in doseringen van 20 mg-80 mg per dag terwijl in studies met rode gist rijst een veel lager monacolin K gehalte het (ldl-) cholesterolgehalte al sterk kan verlagen hetgeen betekent dat andere stoffen in rode gist rijst ook van belang zijn. In dit onderzoek bevatte het rode gistrijsextract 9 mg monacolines per dagdosering. Rode gist rijst heeft ontstekingsremmende eigenschappen en heeft ook op andere risicofactoren een positief effect.

Nattokinase, een bloedstolseloplossend eiwit dat wordt gebruikt voor de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus subtilis tijdens de fermentatie van sojabonen voor de productie van natto. In dit onderzoek bevatte de dagdosering 3650 FE nattokinase, een bescheiden dosering.

De 179 deelnemers hadden allen een stabiele vorm van coronaire hartziekte en de meesten gebruikten medicatie zoals statines, ACE remmers, aspirine en béta blokkers. Zij werden in 4 groepen verdeeld. Groep 1 kreeg zowel de rode gist rijst als de nattokinase, groep 2 alleen nattokinase, groep 3 alleen rode gist rijst en groep 4 was de placebogroep.

Na 3 maanden werden de volgende resultaten gemeten:

Lipideprofiel

Vergeleken met de placebogroep had groep 1 (nattokinase+rode gistrijst) significant grotere reducties in alle lipidenmarkers (totaalcholesterol, LDL, triglycerides en HDL verbetering), terwijl de nattokinasegroep alleen een voordeel ten opzichte van de placebogroep liet zien in LDL-C , en de  rode gistrijst-groep vertoonde een voordeel ten opzichte van de placebogroep in totaalcholesterol en LDL-C. Bovendien vertoonde groep 1  grotere verbeteringen in triglycerides en HDL-C dan groep 3; en aanzienlijk grotere verbeteringen in totaalcholesterol en HDL-C  dan groep 2.

Glucosemetabolisme en bloeddruk Lees verder “Rode gist rijst plus nattokinase bij stabiele coronaire hartziekte”

Vitamine C voor gezonde nieren

Uit een recent bevolkingsonderzoek blijkt dat een goede vitamine C status waarschijnlijk van groot belang is voor het behoud van gezonde nieren.

De analyse is uitgevoerd door Chinese wetenschappers maar men maakte gebruik van de data van een groot Amerikaans bevolkingsonderzoek. Uit de gegevens van 4969 personen bleek dat er bij 15% sprake was van chronisch nierfalen. Ter vergelijking: in Nederland gaat men van de schatting uit dat er bij 10% van de bevolking sprake is van nierfalen. Dit percentage stijgt met de leeftijd. Bij naar schatting 50% van de 85 plussers werken de nieren beduidend minder. Lees verder “Vitamine C voor gezonde nieren”

Vitamine C verbetert immuniteit ouderen

Bij het ouder worden wordt de immuunrespons verminderd. Dit is betrokken bij de snelheid van veroudering. Omdat de functie van leukocyten een goede marker is voor de gezondheid en een voorspeller van een lang leven, zijn de effecten van dagelijkse orale toediening van het antioxidant vitamine C (500 mg), of zowel vitamine C (500 mg) als vitamine E (200 mg) op verschillende bloedneutrofielen en lymfocytfuncties bestudeerd bij gezonde oudere mannen en vrouwen. Deze parameters werden vóór de suppletie, na drie maanden suppletie en zes maanden na het einde van de suppletie geanalyseerd. De resultaten toonden aan dat vitamine C bij oudere deelnemers de onderzochte immuunfuncties verbeterde, waardoor waarden werden bereikt die dicht bij die van jonge volwassenen lagen. Deze effecten bleven na 6 maanden zonder suppletie in verschillende functies behouden.

Twee van de grafieken uit het onderzoek die lieten zien dat na suppletie van vitamine C (al dan niet samen met vitamine E) de immuunfunctie’s verbeterden van ouderen. Neutrofiele granulocieten zijn belangrijk in het neutraliseren van bacteriën en virussen.  Een tekort maakt het lichaam vooral gevoeliger voor bacteriële infecties. Witte balk is de aanvangswaarden van de neutrofielen. Zwart S= na 3 maanden suppletie en grijs = 6 maanden na het stoppen van de suppletie. Vooral bij mannen bleef het positieve effect nog meetbaar 6 maanden later. de twee zwarte AC balken geven de waardes van gezonde jong volwassenen weer (vrouwen en mannen)

Lees verder “Vitamine C verbetert immuniteit ouderen”

Acetyl L-carnitine bij ALS

Acetyl l-carnitine kan mogelijk het verloop van de ernstige ziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS) vertragen, zo blijkt uit enkele Italiaanse onderzoeken.
ALS is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij het belangrijkste kenmerk is dat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat progressief krachtsverlies en verlamming, die uiteindelijk tot de dood leidt van de patiënt door verlamming van de ademhalingsspieren. Een effectieve behandeling van ALS is er momenteel niet en over de oorzaak bestaat geen duidelijkheid. Wel is bekend dat oxidatieve stress en het disfunctioneren van de mitochondriën een rol spelen. Omdat acetyl l-carnitine – een van nature in het lichaam aanwezige stof dat als voedingssupplement verkrijgbaar is – hier een positieve invloed op kan hebben kwam men op het idee dit uit te proberen bij ALS patiënten.

De eerste studie werd in 2013 gepubliceerd.  Het betrof een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek waarbij iedereen het medicijn riluzol kreeg. Dit is de standaardmedicatie die het verloop van de ziekte kan vertragen.  42 van de 82 deelnemers kregen daarnaast 2 x daags 1,5 gram acetyl l-carnitine per dag. De andere 40 deelnemers kregen placebo’s.  Men werd 48 weken gevolgd. De belangrijkste uitkomsten waren: 34 (80,9%) patiënten die acetyl l-carnitine gekregen hadden en 39 (97,5%) patiënten uit de placebogroep werden niet-zelfvoorzienend (zeer hulpbehoevend).  De mediane overleving was 45 maanden in de carnitinegroep en 22 maanden in de placebogroep.  Hieronder ziet u het verloop van de resultaten van een standaard test die de ernst van de ziekte weergeeft, de ALS Functional Rating Scale

Blauw = acetyl l-carnitinegroep, rood = placebogroep.

 

Lees verder “Acetyl L-carnitine bij ALS”

Nattokinase tegen atherosclerose

Nattokinase is het geneeskrachtige enzym in natto. Natto is een gefermenteerd sojagerecht uit Japan dat ook diverse andere gezonde stoffen bevat zoals vitamine K2 en de probioticastam Bacillus subtilis. Nattokinase wordt echter als de meest actieve functionele component van natto beschouwd sinds in 1987 de fibrinolyse van natto vastgesteld werd en natokinase uit natto werd geïsoleerd. Fibrinolyse wil zeggen het oplossen van eiwit in gestold bloed. Ook is nattokinase een natuurlijke ACE remmer hetgeen de bloeddrukverlagende werking verklaart die is vastgesteld in ander onderzoek. In deze studie werd onderzocht of nattokinase effect heeft op atherosclerose van de halsslagader en op hyperlipidemie (verhoogde cholesterolgehaltes).

De proefpersonen waren patiënten met  atherosclerotische plaques in de halsslagader in de leeftijd van 45 tot 75 jaar. Het onderzoek had bij aanvang 82 deelnemers van wie er 76 het onderzoek voltooiden. Men werd in twee groepen verdeeld die zo goed mogelijk ‘gematched’ waren zoals te zien is in onderstaande tabel.

NK groep kreeg 2 x daags 3000 FE nattokinase per dag. De ST groep 20 mg simvastatine

Men kreeg, gedurende een half jaar 2 x daags 3000 FE (fibriolytische eenheden) of 20 mg simvastatine, dit is een standaardbehandeling. In beiden groepen bleek de atherosclerose te zijn verminderd. In de nattokinasegroep bleek de verbetering echter veel groter.

Lees verder “Nattokinase tegen atherosclerose”

DHA met foliumzuur tegen achteruitgang van het denkvermogen

Zowel de omega-3 vetzuren als de B-vitamines zijn belangrijk voor het functioneren van de hersenen. Eerder hebben we gezien dat er een wisselwerking bestaat tussen de twee. Suppletie met omega-3 vetzuren (EPA en DHA) hebben alleen een duidelijk positief effect als er geen gebrek is aan B-vitamines en vice versa. Een nieuw onderzoek lijkt er op te wijzen dat de B-vitamine foliumzuur misschien wel de meest cruciale B-vitamine is wat dat betreft. Suppletie met DHA en foliumzuur had een opmerkelijk gunstig effect op het denkvermogen van een groep oudere mensen: hun IQ steeg daardoor.

Het betrof een onderzoek onder 240 mensen met MCI, milde achteruitgang van het denkvermogen.  Zij werden in 4 groepen verdeeld. Eén groep kreeg, gedurende 6 maanden, 800 mcg foliumzuur en 800 mg DHA per dag. Eén groep kreeg alleen de foliumzuur, één groep alleen de DHA en groep 4 was de placebogroep. Vooraf en na afloop werden testen uitgevoerd. De belangrijkste was een IQ test. Het resultaat ziet u in onderstaande tabel. Bij de tweede IQ test scoorden alle groepen beter dan de eerste keer. Voor een deel is dit een oefeneffect. De suppletiegroepen deden het beter dan de placebogroep. Alleen in de groep mensen die zowel de foliumzuur als de DHA hadden gekregen was de verbetering statistisch significant beter dan in de placebogroep.

Lees verder “DHA met foliumzuur tegen achteruitgang van het denkvermogen”

Berberine tegen leververvetting

Niet alcoholische leververvetting (NAFLD) is een veelvoorkomend ernstig probleem. Het is een symptoom van het metabool syndroom en zodoende een factor in het ontstaan van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Ook is het een belangrijke voorloper voor nog ernstiger leveraandoeningen. Volgens de meest recente cijfers heeft naar schatting 30%-38% van de volwassen wereldbevolking momenteel een vorm van NAFLD (leververvetting bij niet-alcoholisten). Voor West-Europa kwam men op een percentage van 25%. Bij diabetici type 2 ligt het percentage mensen met NAFLD vermoedelijk rond de 70%. De belangrijkste oorzaak is overmatig eten, vooral te veel suiker en alcohol zijn funest. Ook speelt het microbioom (de samenstelling van de darmflora) een rol. Een vervette lever staat in verband met vervetting van de alvleesklier. Vetophoping in de alvleesklier wordt door diverse wetenschappers momenteel gezien als de oorzaak van diabetes type 2. Het kruidensupplement berberine kan leververvetting tegen gaan, zo blijkt uit diverse studies.

Onlangs is een meta-analyse uitgevoerd van  10 eerder gepubliceerde klinische onderzoeken waarbij het effect van berberinesuppletie op de leverfuncties  was gemeten.

Samengevat: berberine verbeterde de leverfunctietests, triglycerides, LDL- en totaalcholesterol, verminderde insulineresistentie en verbeterde de lichaamssamenstelling.

Lees verder “Berberine tegen leververvetting”