Vorig jaar schreven we over onderzoek waaruit bleek dat bij slanke mensen die een koolhydraatarm dieet volgen er een stijging van het LDL cholesterolgehalte plaatsvindt die soms zeer groot is. Men vond op dat moment geen aanwijzingen dat dit een risico vormde voor atherosclerose (aderverkalking), d.w.z. plaquevorming die leidt tot vaatvernauwing met als mogelijk gevolg een hartaanval of beroerte. Er was een onderzoek gestart om dit nader te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zijn nu gepubliceerd.
Deze studie volgde 100 personen die een ketogeen dieet met minder dan 40 gram koolhydraten per dag volgden en verhoogde LDL-cholesterol- en ApoB-waarden vertoonden, en onderzocht de veranderingen in coronair plaquevorming gedurende een jaar. ApoB is een onderdeel van LDL cholesterol en wordt momenteel gezien als een iets betere indicator voor het risico op hart- en vaatziekten dan LDL cholesterol. De 100 proefpersonen hadden bij aanvang een LDL-C gehalte van ten minste 4,9 mmol/l., triglyceriden van maximaal 0.9 mmol/L en HDL-C van minstens 1,55 mmol/L. Het gemiddelde LDL-gehalte was 6,55 mmol/L. Ook moest iedereen gunstige bloedsuikermetingen hebben waarbij er geen sprake was van diabetes of pre-diabetes. Verder was van iedereen bekend dat men geen verhoogde LDL niveaus had voordat men met het ketogeen dieet was begonnen, enkele jaren daarvoor. Men had dus geen genetisch bepaalde verhoogde cholesterolgehaltes. De gemiddelde BMI was 22,5. De leeftijd van de deelnemers lag tussen de 45 en 65 jaar. Vooraf en na afloop werd de mate van atherosclerose bepaald o.a. door de calciumscores te meten en een Coronair CT Angiografie te maken. Men maakte gebruik van de nieuwste AI gestuurde technologie om de plaques in de kransslagaders te meten.
Plaque baart plaque
Na een jaar bleek dat er gemiddeld een geringe mate van plaquevorming had plaatsgevonden, 0,8% atheroma volume. Dit wordt als gering beschouwd maar niet zonder betekenis. Er waren binnen de groep behoorlijke verschillen. Bij 6 personen was er een afname van plaques. Na analyse van alle cijfers zijn de onderzoekers er zeker van dat er geen relatie bestaat tussen de hoogte van het LDL-cholesterol of ApoB gehalte of veranderingen in deze gehaltes en de mate van plaqueprogressie.
In plaats daarvan bleek dat de aanwezigheid van plaque bij de start van de studie voorspelde hoeveel plaque er in het verloop van het jaar zou ontstaan.
Zij concluderen dan ook:
“Gedurende een prospectief onderzoek van 1 jaar onder 100 personen met extreme koolhydraatbeperking-geïnduceerde verhogingen in LDL-C en ApoB, waren veranderingen in en baseline-niveaus van ApoB niet geassocieerd met veranderingen in niet-verkalkt plaquevolume of totale plaquescore zoals gemeten door CCTA. Echter, baseline calcium en andere plaque-metrieken waren positief geassocieerd met toenames in coronaire plaque, wat de notie ondersteunt dat plaque plaque voortbrengt, maar ApoB niet, in deze populatie.”
Plaque Begets Plaque, ApoB Does Not: Longitudinal Data From the KETO-CTA Trial. Soto-Mota, A, Norwitz, N, Manubolu, V. et al. JACC Adv. null2025, 0 (0) .
https://doi.org/10.1016/j.jacadv.2025.101686
Gerelateerd: Cholesterolstijging of daling door koolhydraatarm dieet
Delen.