Rode gist rijst plus nattokinase bij stabiele coronaire hartziekte

In China is onlangs een belangrijk onderzoek uitgevoerd naar het effect van 2 supplementen die vaak worden toegepast om het risico voor hart- en vaatziekten te verkleinen en bij bestaande hartpatiënten het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen.

Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst door het gist Monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt en er kenmerkende stoffen ontstaan. Eén van de actieve bestanddelen is monacolin K. Deze stof is identiek aan de eerste statine lovastatine (wordt in Nederland niet meer voorgeschreven). Lovastatine is echter effectief in doseringen van 20 mg-80 mg per dag terwijl in studies met rode gist rijst een veel lager monacolin K gehalte het (ldl-) cholesterolgehalte al sterk kan verlagen hetgeen betekent dat andere stoffen in rode gist rijst ook van belang zijn. In dit onderzoek bevatte het rode gistrijsextract 9 mg monacolines per dagdosering. Rode gist rijst heeft ontstekingsremmende eigenschappen en heeft ook op andere risicofactoren een positief effect.

Nattokinase, een bloedstolseloplossend eiwit dat wordt gebruikt voor de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen, wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus subtilis tijdens de fermentatie van sojabonen voor de productie van natto. In dit onderzoek bevatte de dagdosering 3650 FE nattokinase, een bescheiden dosering.

De 179 deelnemers hadden allen een stabiele vorm van coronaire hartziekte en de meesten gebruikten medicatie zoals statines, ACE remmers, aspirine en béta blokkers. Zij werden in 4 groepen verdeeld. Groep 1 kreeg zowel de rode gist rijst als de nattokinase, groep 2 alleen nattokinase, groep 3 alleen rode gist rijst en groep 4 was de placebogroep.

Na 3 maanden werden de volgende resultaten gemeten:

Lipideprofiel

Vergeleken met de placebogroep had groep 1 (nattokinase+rode gistrijst) significant grotere reducties in alle lipidenmarkers (totaalcholesterol, LDL, triglycerides en HDL verbetering), terwijl de nattokinasegroep alleen een voordeel ten opzichte van de placebogroep liet zien in LDL-C , en de  rode gistrijst-groep vertoonde een voordeel ten opzichte van de placebogroep in totaalcholesterol en LDL-C. Bovendien vertoonde groep 1  grotere verbeteringen in triglycerides en HDL-C dan groep 3; en aanzienlijk grotere verbeteringen in totaalcholesterol en HDL-C  dan groep 2.

Glucosemetabolisme en bloeddruk

Veelbelovend is dat de bloeddrukgemiddelden van elke groep na de 90 dagen durende interventie allemaal zijn gedaald tot hoog normaal vergeleken met graad 1 hypertensie bij aanvang. Alle groepen vertoonden significante verbeteringen in systolische bloeddruk na de proefperiode van 90 dagen (groep 1: -9,5 mmHg, groep 2: -6,33 mmHg, groep 3: -6,94 mmHg, groep 4 (placebo): -3,78 mmHg;  maar alleen groep 1 (beiden supplementen) vertoonde verbetering in het diastolische niveau (- 7,39 mmHg).

Bij vergelijking van de veranderingen in het glucoseniveau vertoonden alle aanvullende groepen significant grotere dalingen dan de placebogroep. Zowel de nattokinasegroep als de rode gistrijstgroep hadden een grotere mate van reductie dan groep 1.

De resultaten tot dusver waren dus erg positief voor de drie groepen die 1 of beiden supplementen hadden gekregen. In de meeste gevallen scoorde groep 1, die beiden hadden gekregen, het beste. Deze resultaten kunt u nazien in onderstaande grafiek.

Lactaatdehydrogenase, creatinekinase en urinezuur

Bij hartpatiënten zijn nog andere metingen van groot belang om het risico op een hartaanval te beoordelen. Een verhoogd gehalte van lactaathydrogenase en creatinekinase kan o.a. duiden op schade aan de hartspier. Creatinekinase is soms verhoogd bij gebruik van hoge doses statines en gaat dan gepaard met nadelige bijwerkingen. Het urinezuurgehalte werd gemeten om de veiligheid te beoordelen en omdat het een rol speelt bij zoutgevoelige hoge bloeddruk. Er vond een daling plaats van lactaathydrogenase en creatinekinase in alle groepen maar statistisch significante verschillen vonden alleen plaats in de twee groepen die nattokinase gekregen hadden voor wat betreft lactaathydrogenase.  Dit ziet u in onderstaande grafiek.

De onderzoekers concluderen:

“In de huidige gerandomiseerde, parallelle controlestudie onder patiënten met stabiele coronaire hartziekte hebben we verschillen in de omvang van de verbetering tussen gecombineerde en enkelvoudige suppleties van nattokinase en rode gistrijst aangegeven, wat de voordelen benadrukt van het gebruik van gecombineerde suppletie bij het vergroten van de gunstige verandering in biomarkers bij hartziektemanagement. (-) Concreet liet de nattokinase + rode gist rijst groep diepgaandere verbeteringen zien in vergelijking met de placebo op alle bloeddruk- en lipidenindicatoren, terwijl bij de andere twee groepen met enkelvoudige suppletie slechts een paar biomarkers meer verbeterden dan bij de placebo. (-) er waren geen gerapporteerde bijwerkingen bij coronaire hartpatiënten”

Lipid-lowering, antihypertensive, and antithrombotic effects of nattokinase combined with red yeast rice in patients with stable coronary artery disease: a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Man Liu et al Front. Nutr., 15 May 2024
Sec. Clinical Nutrition Volume 11 – 2024 | https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1380727

Gerelateerd: Nattokinase tegen atherosclerose

Rode gist rijst verlaagt cholesterol, vermindert sterfte

Rode gist rijst – minder diabetes

Rode gist rijst toont weer effectieve cholesterolverlaging

 

Delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.