DHA met foliumzuur tegen achteruitgang van het denkvermogen

Zowel de omega-3 vetzuren als de B-vitamines zijn belangrijk voor het functioneren van de hersenen. Eerder hebben we gezien dat er een wisselwerking bestaat tussen de twee. Suppletie met omega-3 vetzuren (EPA en DHA) hebben alleen een duidelijk positief effect als er geen gebrek is aan B-vitamines en vice versa. Een nieuw onderzoek lijkt er op te wijzen dat de B-vitamine foliumzuur misschien wel de meest cruciale B-vitamine is wat dat betreft. Suppletie met DHA en foliumzuur had een opmerkelijk gunstig effect op het denkvermogen van een groep oudere mensen: hun IQ steeg daardoor.

Het betrof een onderzoek onder 240 mensen met MCI, milde achteruitgang van het denkvermogen.  Zij werden in 4 groepen verdeeld. Eén groep kreeg, gedurende 6 maanden, 800 mcg foliumzuur en 800 mg DHA per dag. Eén groep kreeg alleen de foliumzuur, één groep alleen de DHA en groep 4 was de placebogroep. Vooraf en na afloop werden testen uitgevoerd. De belangrijkste was een IQ test. Het resultaat ziet u in onderstaande tabel. Bij de tweede IQ test scoorden alle groepen beter dan de eerste keer. Voor een deel is dit een oefeneffect. De suppletiegroepen deden het beter dan de placebogroep. Alleen in de groep mensen die zowel de foliumzuur als de DHA hadden gekregen was de verbetering statistisch significant beter dan in de placebogroep.

Foliumzuur of DHA kunnen werken door middel van het verlagen van niveaus van inflammatoire cytokines. Neuroinflammatie speelt een belangrijke rol in de pathologie van Alzheimer De onderzoekers deden ook metingen van 5 verschillende cytokines. Het gehalte van deze cytokines daalde door zowel foliumzuur, DHA als de combinatie. Ook nu was de ontstekingsremmende werking het sterkst in de groep die beiden hadden gekregen. In onderstaande tabel ziet u de resultaten van 3 van deze cytokines.

Effect of folic acid combined with docosahexaenoic acid intervention on mild cognitive impairment in elderly: a randomized double-blind, placebo-controlled trial. Li M, Li W, Gao Y, Chen Y, Bai D, Weng J, Du Y, Ma F, Wang X, Liu H, Huang G. Eur J Nutr. 2021 Jun;60(4):1795-1808. doi: 10.1007/s00394-020-02373-3. Epub 2020 Aug 28. PMID: 32856190.

Gerelateerd: Omega-3 plus B-vitamines tegen dementie

B-vitamines beschermen tegen hersenatrofie; interactie met omega-3 vetzuren

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.