Berberine tegen leververvetting

Niet alcoholische leververvetting (NAFLD) is een veelvoorkomend ernstig probleem. Het is een symptoom van het metabool syndroom en zodoende een factor in het ontstaan van diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Ook is het een belangrijke voorloper voor nog ernstiger leveraandoeningen. Volgens de meest recente cijfers heeft naar schatting 30%-38% van de volwassen wereldbevolking momenteel een vorm van NAFLD (leververvetting bij niet-alcoholisten). Voor West-Europa kwam men op een percentage van 25%. Bij diabetici type 2 ligt het percentage mensen met NAFLD vermoedelijk rond de 70%. De belangrijkste oorzaak is overmatig eten, vooral te veel suiker en alcohol zijn funest. Ook speelt het microbioom (de samenstelling van de darmflora) een rol. Een vervette lever staat in verband met vervetting van de alvleesklier. Vetophoping in de alvleesklier wordt door diverse wetenschappers momenteel gezien als de oorzaak van diabetes type 2. Het kruidensupplement berberine kan leververvetting tegen gaan, zo blijkt uit diverse studies.

Onlangs is een meta-analyse uitgevoerd van  10 eerder gepubliceerde klinische onderzoeken waarbij het effect van berberinesuppletie op de leverfuncties  was gemeten.

Samengevat: berberine verbeterde de leverfunctietests, triglycerides, LDL- en totaalcholesterol, verminderde insulineresistentie en verbeterde de lichaamssamenstelling.

In sommige onderzoeken werd berberine + metformine vergeleken met alleen metformine, in andere onderzoeken werd berberine vergeleken met placebo. De meest gebruikte dosering was 3 x daags 500 mg. Er was één onderzoek waarbij 1 x daags 500 mg werd gegeven. Dit had het minste effect.

De resultaten van de diverse onderzoeken m.b.t. de ALAT levertest (alanine aminotransferase). De ruit geeft het gewogen gemiddelde weer. Het effect is tamelijk groot. Het standaard gemiddeld verschil van alle onderzoeken bij elkaar was -0,72.
Ook de ASAT leverwaardetest verbeterde sterk door berberine
De mogelijke werkingsmechanismen.Verbetering van het vetmetabolisme, vermindering van insulineresistentie, verbetering van de werking van de mitochondriën, vermindering van ontstekingen, vermindering van oxidatieve stress en verbetering van het microbioom.

De gerapporteerde bijwerkingen waren mild en beperkten zich tot maag en darm bezwaren. Vooral misselijkheid en obstipatie kwamen geregeld voor.

The clinical efficacy and safety of berberine in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: a meta-analysis and systematic review. Nie Q, Li M, Huang C, Yuan Y, Liang Q, Ma X, Qiu T, Li J. J Transl Med. 2024 Mar 1;22(1):225. doi: 10.1186/s12967-024-05011-2. PMID: 38429794; PMCID: PMC10908013.

The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L.  Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004. Epub 2023 Jan 3. PMID: 36626630; PMCID: PMC10026948.

Gerelateerd: Curcumin tegen leververvetting

Vitamine E bij leveraandoening

Omkeren diabetes 2? wees er snel bij

Dieet, lichaamsbeweging, mariadistel en artisjokextract voor beter levermetabolisme

“Puur, wit en dodelijk”

Fructose beter dan glucose? EFSA faalt

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.