Nigella sativa bij een onderactieve schildklier

Zwarte komijnzaad (Nigella Sativa) kan nuttig zijn bij een onderactieve schildklier door de ziekte van Hashimoto. Een dubbelblind onderzoek liet verbeteringen zien in de schildklierfunctie en een afname van antistoffen tegen de schildklier.

In dit onderzoek kregen 40 mensen met Hashimoto’s thyroiditis capsules met gemalen zwarte komijnzaad of placebopoeder. De dosering was  2 x daags 1 gram per dag, na de lunch en het avondeten. Iedereen gebruikte al een tijdje 100-125 mcg levothyroxine dagelijks. Na 8 weken bleek dat suppletie met nigella sativa  het overgewicht verminderde, evenals  de BMI,  de tailleomtrek en de heupomtrek. Geen significante veranderingen waren opgetreden in de met placebo behandelde groep.

Belangrijker nog was dat het serum TSH- en anti-TPO-concentraties daalden terwijl serum T3 toenam in de met Nigella sativa behandelde groep.

 

Als verklaring voor het werkingsmechanisme van zwarte komijnzaad schrijven de onderzoekers:

“De mogelijke onderliggende mechanismen van immunomodulerende effecten van Nigella sativa zijn verminderde synthese van auto-antilichamen, verminderde aangeboren en verworven immuuncelmarkers en vermindering van transformerende groeifactor (TGF)-? en interleukine (IL)-23 concentraties”

Uit een andere publicatie van dezelfde onderzoeksgroep blijkt dat allerlei andere meetfactoren ook verbeterd waren door de nigella sativasuppletie. Zo was het LDL-cholesterol gedaald van 3,4 mmol/L naar 2,8 mmol/L en het triglyceridegehalte van van 2 naar 1,76 mmol/L. Ook verminderde het gehalte celadhesiemoleculen (VCAM-1). Dit wijst op een daling van het risico op atherosclerose en op een betere werking van de bloedvaten.

Niet alle onderzoeken met Nigella sativa lieten dezelfde resultaten zien. Een andere studie verschilde niet veel met bovenstaande onderzoek. Er waren 42 deelnemers die levothyroxine gebruikten. Men kreeg 2 gram zwarte komijnzaadpoeder per dag. Alleen nu ” De deelnemers kregen N. sativa of placebo, 2 keer per dag, telkens 2 capsules, voor het ontbijt en een half uur erna de levothyroxinepil”. Nu verbeterde de schildkliermetingen niet in de Nigella sativagroep. Alleen waren er verbeteringen in de cholesterolgehaltes.

“In deze studie lijkt het erop dat verschillende factoren effectief zijn in het produceren van negatieve resultaten, waaronder gelijktijdig gebruik van N. sativa en levothyroxine samen in de ochtend. Omdat het gelijktijdige gebruik van kruiden- en chemische medicijnen waarschijnlijk een wisselwerking  veroorzaakt. Het gebruik van N. sativa en levothyroxine in de ochtend (met de nadruk op vasten en intervallen bij drugsgebruik) kan leiden  tot een grotere vermindering van de absorptie van levothyroxine in de N. sativa-groep dan in de placebogroep. Daarom wordt voorgesteld dat in toekomstige studies het interventiemedicijn rond de middag moet worden gegeven om de interactie met levothyroxine te voorkomen”

Iedereen die levothyroxine krijgt voorgeschreven krijgt daarbij de instructie dit op lege maag in te nemen en dan minstens een half uur niets te eten want veel voedingsmiddelen gaan de werking en opname van levothyroxine tegen.

The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) – 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial
Mahdieh Abbasalizad Farhangi, Parvin Dehghan BMC Complement Altern Med. 2016; 16: 471.

The Influence of Nutritional Intervention in the Treatment of Hashimoto’s Thyroiditis-A Systematic Review. Osowiecka K, Myszkowska-Ryciak J. Nutrients. 2023 Feb 20;15(4):1041

Effect of Nigella sativa on thyroid function in patients with hypothyroidism treated with levothyroxine: a triple-blind randomized controlled trial Maryam Fatemi Tekieh, Fatemeh Esfahanian et al

The effects of powdered black cumin seeds on markers of oxidative stress, intracellular adhesion molecule (ICAM)-1 and vascular cell
adhesion molecule (VCAM)-1 in patients with Hashimoto’s thyroiditis Mahdieh Abbasalizad Farhangi, Siroos Tajmiri Clinical Nutrition ESPEN Volume 37, June 2020, Pages 207-212

Gerelateerd: Ashwagandha en de schildklier

Nigella sativa samen met honing tegen Covid

Zwarte komijn tegen Covid deel 2

Zwarte komijnzaadolie bij Covid

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.