Arginine plus vitamine C bij long-COVID 2

Dit is al het tweede onderzoek dat de combinatie van arginine, een aminozuur, en vitamine C onderzocht bij long-Covid. Ook dit onderzoek liet erg positieve resultaten zien.

Net als het eerste onderzoek betreft het een Italiaanse studie. Nu waren er 1390 deelnemers uit heel Italië. Het was geen dubbelblind onderzoek in de strikte zin van het woord maar er waren wel twee verschillende behandelingen, waardoor, als slechts één van de twee therapieën een effect zou sorteren,  de werking van de behandeling goed meetbaar zou zijn. Dit lijkt het geval te zijn geweest.

Groep 1 kreeg twee maal daags 1,66 gram L-arginine en 500 mg liposomale vitamine C per dag. Groep 2 kreeg een supplement met hoge doses B-vitamines 1

Na 30 dagen bleek dat in groep 1 de symptomen voor een groot deel waren verdwenen of verminderd. Zo was er nog sprake van ernstige vermoeidheid bij 1,1% van de patiënten en milde vermoeidheid werd gerapporteerd door 4% van de mensen die de arginine en de vitamine C hadden gekregen. In de andere groep waren deze percentages respectievelijk 94,4% en 5,2%.  Kortademigheid was afwezig bij 74,2% in groep 1 en 5,4% in groep 2. Ook bij een reeks andere symptomen was het verschil tussen de twee groepen groot zoals concentratieproblemen, slapeloosheid, reukverlies en hoofdpijn.

De belangrijkste mogelijke verstorende factor die ik kan bedenken kan zijn geweest dat in de B-vitaminegroep wel een  voor sommige mensen schadelijke hoeveelheid vitamine B6 werd gegeven. Waarom dit werd gedaan is een raadsel. Toxische verschijnselen van  vitamine B6 overdosering treden echter doorgaans pas op bij langdurig gebruik. Bovendien had ook het andere onderzoek met arginine en vitamine C, waarover we vorig jaar rapporteerden, een duidelijk positief effect laten zien. In dat onderzoek kreeg de controlegroep een onwerkzaam placebo.

Men meent dat het belangrijkste positieve werkingsmechanisme van arginine en vitamine C  de verbetering van de werking van de bloedvaten is die suppletie van deze twee voedingsstoffen tot gevolg heeft. Deze voedingsstoffen verminderen endotheeldysfunctie.

“Ons onderzoek was gebaseerd op een robuuste grondgedachte, namelijk gericht op endotheeldisfunctie bij Long-COVID. Endotheelcelinfectie met daaropvolgende inflammatoire celrekrutering en endotheliale disfunctie zou inderdaad de verminderde doorbloeding kunnen verklaren die wordt waargenomen in de vaatbedden bij COVID-19, wat vasoconstrictie, ischemie en een pro-coagulante toestand veroorzaakt. (-) Opvallend is dat een recente klinische studie heeft aangetoond dat COVID-19-patiënten endotheeldisfunctie ontwikkelen, die aanzienlijk verminderd blijft in vergelijking met gezonde controlepersonen na een follow-up van zes maanden . Dit impliceert dat endotheeldisfunctie een belangrijke rol speelt bij zowel acute COVID-19 en Long-COVID”

Dieetmaatregelen die men nog zou kunnen nemen om de werking van de bloedvaten te bevorderen zijn het beperken van suiker en verzadigd vet. Specifieke voedingsmiddelen die een positief effect hierop hebben zijn o.a. rode bieten, spinazie, vette vis en olijfolie. Ook supplementen die in andere onderzoeken verbetering gaven bij long-Covid – Co-enzym Q10, liponzuur en resveratrol – kunnen endotheeldisfunctie tegen gaan.

  1. Vitamine B1: 388 mg; Vitamin2 B2: 443 mg; Nicotinamide (B3):18 mg; foliumzuur: 200 µg; Vitamine B5: 2493 mg; Vitamine B6: 831 mg; Vitamine B12: 416 µg

Combining L-Arginine with vitamin C improves long-COVID symptoms: The LINCOLN Survey
Raffaele Izzo, Valentina Trimarco, et al Pharmacological Research Volume 183, September 2022, 106360

Gerelateerd: Arginine met vitamine C bij Long Covid

Co-enzym Q10 samen met alfa liponzuur bij long-Covid

Resveratrol tegen long-Covid

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.