Gember bij diabetes en metabool syndroom

Bij diabetes type 2 kan gember het bloedsuikergehalte verlagen. Dit blijkt o.a. uit een onderzoek uit 2014 met capsules met gemberpoeder. Ook het nuchtere insulinegehalte werd verlaagd, wat er op duidt dat de gevoeligheid voor insuline werd verbeterd.

Aan dit onderzoek deden ongeveer 80 diabetici van middelbare leeftijd mee. De helft kreeg capsules met 3 gram gemberpoeder per dag en de anderen placebocapsules.

Na 8 weken waren de resultaten opmerkelijk: het HbA1c daalde van 66 naar 61 in de gembergroep, terwijl het in de placebogroep steeg van 52 naar 66 mmol/mol. Het nuchtere bloedsuikergehalte daalde van 9,5 naar 8,5 mmol/L in de gembergroep en steeg in de placebogroep. Het effect was consistent bij zowel ernstige als minder ernstige diabetes, met verbeteringen in insulinegevoeligheid. De HOMA-ir en de QUICKI index, (beiden een berekening op basis van het insuline- en glucoseniveau) waren na 8 weken verbeterd.

Een tweede onderzoek, uit 2015, kwam met soortgelijke resultaten. Nu werd 2 gram gember-extract per dag gegeven. De diabetici hadden nu bij aanvang een iets lager bloedsuikergehalte dan in de eerste studie. Ook waren de gember- en placebogroepen wat betreft de aanvangsgehaltes wat gelijker verdeeld. Na 12 weken was in de gembergroep het nuchtere glucose gedaald van 8,9 naar naar 7,9 mmol/L. In de placebogroep waren deze cijfers 8,6 en 8,7 mmol/L. Het HbA1c verbeterde van 57 naar 49 in de groep die het gemberextract had gekregen. Het Apo B gehalte ging  van 93 naar 80 m/dl.

Metabool syndroom (1)

Ook bij mensen die (nog) geen diabetes type 2 hebben maar wel een verhoogd risico hierop en op cardiovasculaire aandoeningen kunnen baat hebben bij gember.  Dit blijkt uit een onderzoek uit 2019. De studie had 38 deelnemers met het metabool syndroom.. Men kreeg, gedurende 12 weken, 4 capsules met 500 mg gemberwortelpoeder per dag of placebo’s. Dit verbeterde duidelijk de gevoeligheid voor insuline. De HOMA-ir en QUICKI index verbeterden significant meer in de groep die het gemberextract had gekregen. Ook was het lipideprofiel verbeterd. Het sterkste en enige statistisch significante verschil op dit gebied was een sterke daling van het triglyceridegehalte.

Over de wijze waarop gember deze gunstige invloed heeft schrijven de onderzoekers:

 

“Het lijkt erop dat de gunstige effecten van gember op insulineresistentie te danken zijn aan zijn effect op het verhogen van de glucoseopname door
sommige vetcellen en spierweefselcellen. Bovendien wordt aangenomen dat gember de bloedglucose verlaagt door antagonistische
effecten tegen serotoninereceptoren, het remmen van de activiteit van intestinale glucosidase en amylase [daardoor vertraagde opname van koolhydraten uit de darmen], maar verhoogt gember het energiemetabolisme in mitochondriën”

 

 

1) De definitie van het metabool syndroom die gebruikt is in dit onderzoek: de aanwezigheid van ten minste drie van de vijf risicofactoren: (i) verhoogde tailleomtrek (> 102 cm bij mannen en> 88 cm bij vrouwen), (ii) hypertriglyceridemie (> 150 mg / dl (1,7 mmol / l) , (iii) lage niveaus van HDL-C; <40 mg / dl (1 mmol / l) bij mannen en <50 mg / dl (1,3 mmol / l) bij vrouwen of gebruik van HDL-verhogende medicatie (nicotinezuur (B3) of fibraat), (iv) verhoogde bloeddruk (boven 130 / 85 mm Hg of gebruik van antihypertensiva), en (v) verhoogde nuchtere plasmaglucose (groter dan 5,55 mmol/L )

The effect of ginger powder supplementation on insulin resistance and glycemic indices in patients with type 2 diabetes: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Hassan Mozaffari-Khosravi et.al. Complementary Therapies in Medicine
Volume 22, Issue 1, February 2014, Pages 9-16
The effects of ginger on fasting blood sugar, hemoglobin a1c, apolipoprotein B, apolipoprotein a-I and malondialdehyde in type 2 diabetic patients. Khandouzi N, Shidfar F, Rajab A, Rahideh T, Hosseini P, Mir Taheri M. Iran J Pharm Res. 2015 Winter;14(1):131-40. PMID: 25561919; PMCID: PMC4277626.
Effects of ginger supplementation on anthropometric, glycemic and metabolic parameters in subjects with metabolic syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled study
Mehran Rahimlou,et.al. J Diabetes Metab Disord. 2019 Mar 22;18(1):119-25.

Delen.

Eén gedachte over “Gember bij diabetes en metabool syndroom”

  1. Adriaan. Wat een indrukwekkende ontdekking. Ook wat aannemelijk. Ik gebruik ook veel verse gember dagelijks ( thee, wokken). Het zijn goede aanvulling voeding supplementen voor alle leeftijden.
    Marjolein Lucas, arts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.