Totaalprogramma tegen Alzheimer

©Hilde Vriens

Volgens een groep wetenschappers en artsen onder leiding van Dale Bredesen wordt Alzheimer veroorzaakt door een complex van oorzaken. Deze oorzaken zijn voor een deel metabole problemen, mede veroorzaakt door een ongezonde leefwijze – denk aan laaggradige ontstekingen, insulineresistentie, slechte werking van de mitochondriën – en deels door infecties door virussen en bacteriën. Ook kunnen  genetische factoren en vergiftigingen een rol spelen. We schreven in 2019 voor het eerst over zijn behandelwijze van Alzheimer. Nu zijn de resultaten gepubliceerd van 25 mensen met beginnende Alzheimer of MCI (milde achteruitgang van het denkvermogen, een mogelijk voorstadium van Alzheimer) die 9 maanden met het totaalprogramma zijn behandeld.

“Het doel was om de factoren te identificeren en aan te pakken die theoretisch en epidemiologisch (hoewel in sommige gevallen nog niet bewezen) geassocieerd zijn met aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde cognitieve achteruitgang: de insulinegevoeligheid herstellen, hyperlipidemie verbeteren, ontsteking indien aanwezig oplossen (en de oorzaak(en) wegnemen van de ontsteking), behandel ziekteverwekkers, optimaliseren van energetische ondersteuning (zuurstofvoorziening, cerebrale doorbloeding, beschikbaarheid van ketonen en mitochondriale functie), optimaliseren van neurotrofe ondersteuning (hormonen, voedingsstoffen en neurotrofe factoren), behandelen van auto-immuniteitsproblemen indien geïdentificeerd en ontgiften indien toxines waren geïdentificeerd.”

Het dieet was grotendeels plantaardig, vezelrijk , licht ketogeen, rijk aan bladgroenten en andere zetmeelvrije groenten (rauw en gekookt), rijk aan onverzadigde vetten, laag in glycemische lading, met een vastenperiode van 12-16 uur per nacht. Biologische producten, in het wild gevangen kwikarme vis (zalm, makreel, ansjovis, sardines en haring) en een bescheiden consumptie van weide-eieren en -vlees werden aangemoedigd, evenals het vermijden van sterk bewerkt (kant en klaar) voedsel, enkelvoudige koolhydraten, glutenbevattend voedsel, en zuivel. Bloedketonspiegels werden gecontroleerd met vingerprikketonmeters, met als doel 1,0–4,0 mM beta-hydroxybutyraat.

Men diende 45 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen zoals lopen en fietsen en daarnaast 2 maal per week  aan krachttraining te doen.

“Voor die patiënten met een suboptimale hormonale status werden bio-identieke hormoonvervanging en geschikte supplementen verstrekt om de geslachtshormoonspiegels te optimaliseren , neurosteroïden (dehydroepiandrosteron, pregnenolon en vitamine D) en schildkliermedicatie zoals geïndiceerd voor een suboptimale schildklierfunctie. Voor degenen met suboptimale voedingsstoffen (bijv. Vitamine D, omega-3, B-vitamines, CoQ10 of mineralen), werden de juiste voedingsstoffen verstrekt.

Voor mensen met gastro-intestinale hyperpermeabiliteit (lekkende darm) , infecties, ontstekingen of verminderde absorptie en spijsvertering, werd darmgenezing met dieetbeperking, darmgenezende voedingsstoffen en ondersteuning van spijsverteringsenzymen uitgevoerd, indien geïndiceerd, samen met behandeling van geïdentificeerde dysbiose (probiotica). Gastro-intestinale hyperpermeabiliteit werd beoordeeld door te testen op antilichaamrespons tegen de volgende antigenen: actomyosine (IgA), occludine/zonuline (IgA, IgG, IgM) en lipopolysaccharide (IgA, IgG en IgM).

Voor degenen met tekenen van systemische ontsteking werden pro-oplossende mediatoren en ontstekingsremmende kruidensupplementen (zoals liposomaal glutathion, visolie, resveratrol, vitamine C en D, boswellia en quercetine) verstrekt, een lage dosis naltrexon werd voorgeschreven (als er bewijs van auto-immuunziekte was), en omega-3-vetten opgenomen via voeding en supplementen.

Drie patiënten die na zes maanden cognitieve verbetering vertoonden, maar nog een systemische ontsteking hadden, gebruikten Fasting-Mimicking Diets (zie dit dieet), beginnend na zes maanden en voortgezet tot het einde van de studie.

Infecties geassocieerd met cognitieve achteruitgang of systemische ontsteking werden geïdentificeerd en behandeld. Voor degenen met tekenen van herpes simplex-infectie of een voorgeschiedenis van uitbraken, werd valaciclovir gedurende 2-6 maanden voorgeschreven. Actief Epstein-Barr-virus werd behandeld met kruidenprotocollen (zoals Juniperus, Acer en Tamarix). Voor degenen met bewijs van door teken overgedragen infecties  zoals Borrelia, Babesia of Bartonella, werd een organisme-gevoelige behandeling voorgeschreven met antimicrobiële kruiden, zoals Cryptolepis en Japanse duizendknoop  en immuunondersteuning.

Voor degenen met te hoge gehaltes metalen (bijv. kwik of lood), organische verontreinigende stoffen (bijv. benzeen, ftalaten of organofosfaatinsecticiden) of biotoxinen (bijv. Trichothecenen, ochratoxine A of gliotoxine), werd gerichte ontgifting uitgevoerd met bindmiddelen (bijv. cholestyramine of bentonietklei), sauna, kruiden, sulforafaan en dieetbeperking van zeevruchten indien geïndiceerd.

Resultaten

Het sterkste meetbare biologische positieve effect was een daling van de ontstekingsgraad in het lichaam. Het hs-CRP gehalte was na 9 maanden gedaald van gemiddeld 2,29 naar 0,89. Ook was de suikerstofwisseling (daling HbA1c) en het bloedlipidegehalte verbeterd met een daling van het triglyceridegehalte en was het homocysteïnegehalte gedaald.

Het denkvermogen en de mate van cognitief functioneren werden op diverse wijzen beoordeeld. Een belangrijke indicator was de beoordeling door de studiepartner van de deelnemer. In veel gevallen was dit de partner. De resultaten van deze beoordeling ziet u in onderstaande tabel.

Duidelijke achteruitgang (–11 tot –40) 2 personen 8% van de deelnemers
Matige achteruitgang (–3 tot –10) 1   4%
Lichte achteruitgang (–1 tot –2) 0 0%
Geen verandering (0) 1   4%
Lichte verbetering (+1 tot +2) 3   12%
Matige verbetering (+3 tot +10) 4   16%
Duidelijke verbetering (+11 tot +40) 14   56%
Totaal verbeterd 21/25   84%

De duidelijke verbetering bij 56% van de deelnemers is bijzonder opmerkelijk.

Om de 3 maanden werd de uitgebreide CNS Vital Signs test gedaan. Dit is een uitgebreide test via de computer waar de deelnemers 30 tot 40 minuten over doen. Deze test wordt geacht relatief ongevoelig te zijn voor oefeneffecten. Eenentwintig van de 25 patiënten verbeterden hun CNS Vital Signs NCI-scores (84%), één was ongewijzigd (4%), twee daalden (8%) en één (4%) werd als ongeldig beschouwd vanwege gezichtsveldafwijkingen.

Ook werd de MoCa test gedaan. Van de 25 patiënten verbeterden 19 (76%) hun scores, vertoonden 3 (12%) een afname in scoren en 3 (12%) bleven onveranderd.

Tot slot werden hersen MRI scans uitgevoerd. De grijze stofvolumes van de proefpatiënten werden verhoogd met gemiddeld 0,3% op jaarbasis. Ter vergelijking: grijze stofvolumes nemen typisch af met gemiddeld 0,83-0,92% per jaar voor mensen zonder cognitieve achteruitgang, en 2,20-2,37% voor mensen met de ziekte van Alzheimer. De volumes in de hippocampus van de proefpatiënten daalden met 1,29% op jaarbasis. Terwijl de volumes van de hippocampus bij patiënten met MCI of de ziekte van Alzheimer met een jaarlijks percentage van 3,5-4,66% afnemen, en bij cognitief stabiele controles met een gemiddeld percentage van 1,41-1,73%.

De onderzoekers vermoeden dat de resultaten nog beter zouden zijn geweest als niet tijdens de studie de coronaepidemie toesloeg. Hierdoor konden sommige deelnemers het protocol niet helemaal goed uitvoeren.

Ik zie wel één kritiekpunt met waarschuwing. Mensen met een MoCa score lager dan 19 mochten niet meedoen. De precieze individuele scores heb ik niet kunnen vinden waardoor het niet duidelijk is hoeveel deelnemers de diagnose “Alzheimer” of  “MCI” hadden.  De meeste deelnemers, en misschien wel allemaal, hadden de diagnose dementie nog niet gehoord maar vielen in de categorie MCI. Dat is niet altijd een voorloper van Alzheimer maar kan ook veroorzaakt worden door een vitaminetekort of schildklierproblemen.

Precision Medicine Approach to Alzheimer’s Disease: Successful Pilot Project
Kat Toups, et al. J Alzheimers Dis. 2022; 88(4): 1411–1421.

Gerelateerd: Recode programma van Bredesen tegen Alzheimer

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.