Spirulina tegen Alzheimer

spirulinaVolgens een recent onderzoek uit Iran kan een bescheiden dosis spirulina van nut zijn bij Alzheimer. Om dat het de eerste humane studie is op dit gebied, houden we nog een slag om de arm.

Het betrof een onderzoek waar 60 mensen met de ziekte van Alzheimer aan meededen. De helft kreeg, gedurende 12 weken, 2 maal daags een tabletje spirulina van 500 mg en de andere 30 kregen placebotabletten. Vooraf en na afloop werd het denkvermogen getest d.m.v. de Mini Mental Scale examination. In de spirulinagroep was er gemiddeld een kleine verbetering – dit zou een oefeneffect kunnen zijn. De placebogroep scoorde slechter na de 12 weken.
Er werd ook bloedonderzoek gedaan. Het hs-CRP gehalte daalde door de spirulina. Dit duidt op een ontstekingsremmend effect. Ook verbeterde de suikerstofwisseling met een verbetering van de gevoeligheid voor insuline. Het nuchtere glucosegehalte was met gemiddeld 0,25 mmol/L gedaald in de spirulinagroep terwijl deze iets was gestegen in de placebogroep.

Een dierproef uit 2011 liet ook verbeteringen van het ‘denkvermogen’ zien bij muizen door spirulina. In dat onderzoek mat men een hoger gehalte ontgiftende enzymen in de hersenen na inname van spirulina. Deze enzymen, catalase en glutathion peroxidase, zijn ook belangrijk bij mensen. De afzetting van amyloïde beta-eiwit was significant verminderd in de hippocampus en de hele hersenen in de muizen die de spirulina hadden gekregen.

The effects of spirulina intake on clinical and metabolic parameters in Alzheimer’s disease: A randomized, double-blind, controlled trial. Tamtaji OR, Heidari-Soureshjani R, Asemi Z, Kouchaki E. Phytotherapy Research : PTR. 2023 Mar. DOI: 10.1002/ptr.7791. PMID: 36861852.

Spirulina Prevents Memory Dysfunction, Reduces Oxidative Stress Damage and Augments Antioxidant Activity in Senescence-Accelerated Mice
Juen-Haur HWANG, et al J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2011;57(2):186-91

Gerelateerd: Spirulina bij hoge bloeddruk

Spirulina voor gewichtsbeheersing, cholesterol

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.