Biedt glucosamine bescherming tegen dementie?

Volgens een groot Engels bevolkingsonderzoek hebben gebruikers van het supplement glucosamine minder kans op dementie. Dergelijk onderzoek kan geen oorzaak en gevolg relaties bewijzen maar gezien de bijzondere grootte en kwaliteit van het onderzoek is de kans groot dat er meer aan de hand is dan een toevallige associatie.

Glucosamine wordt doorgaans gebruikt om artrose te verlichten. De laatste 15 jaar blijkt steeds uit onderzoek dat gebruikers goed scoren bij veel voorkomende ernstige aandoeningen. Zo krijgen ze minder vaak een hartaanval, minder longkanker en leven langer dan vergelijkbare niet-gebruikers. Ook is vastgesteld dat glucosamine een licht ontstekingsremmende werking heeft, een gunstige invloed kan hebben op het microbioom in de darmen en invloed heeft op de glucosestofwisseling waardoor het een klein beetje werkt als calorierestrictie. Daarom kwam men op de gedachte ook eens te kijken of er een verband is met dementie.

Men gebruikte hiervoor de gegevens van de UK Biobank. Dit  is een groot  lange termijnonderzoek in het Verenigd Koninkrijk  dat onderzoek doet naar de respectievelijke bijdragen van genetische aanleg en blootstelling aan allerlei invloeden (waaronder voeding, levensstijl, medicijnen enz.) aan de ontwikkeling van ziekten. Het begon in 2006 en telt bijna 500 000 deelnemers van middelbare leeftijd en ouder.  Men analyseerde nu de gegevens van 495 000 mensen die gemiddeld 8,9 jaar waren gevolgd. 95 000 van hen gebruikten glucosamine. In totaal werd bij 2458 deelnemers dementie vastgesteld. Alleen gecorrigeerd voor leeftijd en sekse was het risico hierop 19 % lager in de glucosaminegroep.

Na correctie voor allerlei factoren die mogelijk van invloed zijn op het dementierisico ( etniciteit, opleiding, Townsend Deprivation Index, gezinsinkomen, body mass index, fruitconsumptie, groenteconsumptie, rookstatus, alcoholconsumptie, fysieke activiteit, gezondheidstoestand, antihypertensiva, insulinebehandeling, statinegebruik, opioïdengebruik, chondroïtinegebruik, aspirinegebruik , niet-aspirine NSAID-gebruik, vitaminesuppletie, andere voedingssupplementen, geheugen en reactietijd) kwamen de onderzoekers uit op een percentage van 16 % geringer risico bij gebruik van glucosamine. Aangetekend moet worden dat die correcties van al die verstorende factoren nooit perfect kan gebeuren. Om met zekerheid vast te stellen of glucosamine bescherming biedt tegen dementie zou er een langdurig dubbelblind onderzoek dienen te worden uitgevoerd. Maar dat zal er nooit komen.

Association of regular glucosamine use with incident dementia: evidence from a longitudinal cohort and Mendelian randomization study
Jiazhen Zheng,et al. BMC Med 21, 114 (2023). https://doi.org/10.1186/s12916-023-02816-8

Gerelateerd: Supplementgebruik vermindert sterfte?

Glucosamine/chondroïtine en sterfte

Door glucosamine minder kans op een hartaanval?

Glucosamine en chondroïtine bij artrose

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.