Omega-3 voor meer spierkracht

© Dall-E @kunstmetennis

Het was al eerder meermaals aangetoond dat extra omega-3 visolie bij ouderen een positief effect heeft op de spierkracht, vooral als het gecombineerd wordt met krachttraining. (Zie o.a. dit artikel). Nu blijkt dat visolie ook bij  jonge mensen het spierversterkende effect van training versterkt.

Het meest recente onderzoek had 28 deelnemers. Dat is niet veel. Wel is het goed uitgevoerd met metingen van het omega-3 vetzuurgehalte in het bloed en met gedetailleerde gegevens over het dieet, dat tijdens het onderzoek niet sterk mocht veranderen. De dagelijkse dosering was 7 capsules per dag die in de visoliegroep circa 2,3 gram EPA en 1,6 gram  DHA bevatte. Gedurende 10 weken deed men 3 keer per week krachttraining. Iedereen volgde hetzelfde programma ( barbell back squat, leg press, leg extension/leg curl, barbell bench press, shoulder press, seated cable row, and wide-grip lat pulldown) Na afloop bleek dat in de visoliegroep het gehalte omega-3 vetzuren in het bloed was verzesvoudigd terwijl dit in de placebogroep gelijk was gebleven. De maximale kracht was in de visoliegroep veel sterker gestegen. Zo was het maximale gewicht bij het bankdrukken bij hen met 18% gestegen. In de placebogroep was dit 7%.  Bij squats waren deze percentages 29% en 18 %.  Ook waren de veranderingen in lichaamssamenstelling groter in de visoliegroep. De vetvrije massa was met 3,4% toegenomen in de visoliegroep en met 2,4% in de placebogroep. Het lichaamsvetpercentage was met 5,9% afgenomen in de visoliegroep en met 2,5% in de placebogroep.

The effect of fish oil supplementation on resistance training-induced adaptations
Jeffery L. Heileson et al. Journal of the International Society of Sports Nutrition  Volume 20, 2023 – Issue 1

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.