Antidepressieve werking zink

Suppletie met het mineraal zink kan mogelijk een antidepressieve werking hebben. Dit blijkt uit enkele onderzoeken. De werking zou kunnen berusten op een verhoging van het BDNF (brain derived nerve factor) gehalte.

Aan een onderzoek van de universiteit van Teheran deden 50 mensen mee. 35 vrouwen en 15 mannen. Ze hadden allemaal overgewicht en 30 van hen had last van depressiviteit.  De mate van depressiviteit werd beoordeeld aan de hand van de Beck Depression vragenlijst. Men kreeg, gedurende 12 weken,  30 mg zink (gluconaat) per dag of een placebo.  In de groep die de zinktabletten had gekregen steeg het BDNF-gehalte. Een laag gehalte van deze zenuwstimulerende, neurotrofe factor speelt een rol bij depressiviteit.

A = het BDNF gehalte voor en na het gebruik van de zink of placebotabletten. B = de verandering in het BDNF gehalte

De verhoging van het BDNF gehalte was het sterkst in de groep depressieve personen die zink hadden gekregen. Hun aanvangsgehalte was ook lager dan bij de deelnemers zonder depressieve klachten. Bij de 30 mensen die last hadden van een depressie trad er een verbetering op van het humeur. De score van de Beck depression test verbeterde van gemiddeld 18 naar 12,5, terwijl bij de depressieve mensen in de placebogroep er geen noemenswaardige wijzigingen waren opgetreden.

Zink is al eerder getest bij depressiviteit. Aan een ander onderzoek deden 44 mensen mee die allen last hadden van somberheid. Zij kregen 25 mg zink per dag of een placebo als aanvullende therapie. Iedereen kreeg namelijk ook een antidepressivum (citalopram of fluoxetine). In dit onderzoek werd een andere test gebruikt om de patiënten te beoordelen, de Hamilton Depression rating scale.

In de groep die zink als aanvullende therapie had gekregen was de afname van symptomen van depressiviteit veel groter dan in de placebogroep.

In dit onderzoek was er geen duidelijk verschil in het BDNF gehalte tussen de zink- en placebogroep. Vermoedelijk omdat antidepressiva alleen al het BDNF gehalte kunnen verhogen. De antidepressieve werking  van zink berust dus gedeeltelijk op één of meerdere van de andere talrijke functies die dit mineraal in het lichaam vervult.

Effects of zinc supplementation on efficacy of antidepressant therapy, inflammatory cytokines, and brain-derived neurotrophic factor in patients with major depression, Elham Ranjbar, Jamal Shams, Masoumeh Sabetkasaei, Minoo M-Shirazi, Bahram Rashidkhani, Ali Mostafavi, Eiliyaz Bornak & Javad Nasrollahzadeh (2014) Nutritional Neuroscience, 17:2, 65-71.

Zinc monotherapy increases serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels and decreases depressive symptoms in overweight or obese subjects: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Zahra Solati et al Nutritional Neuroscience An International Journal on Nutrition, Diet and Nervous SystemVolume 18, 2015 – Issue 4

HET GROEIHORMOON BDNF EN DEPRESSIE

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.