Vastendieet geneest diabetes

Een Chinese versie van het vastendieet van Valter Longo – het ‘Fasting mimicking diet’ – wist bij bijna de helft van de deelnemers met diabetes type 2 genezing te bewerkstelligen. D.w.z. 3 maanden na het stoppen van de medicatie was het HbA1C gehalte nog onder de 48 mmol/mol. Dit is des te opmerkelijk omdat de meeste deelnemers al langere tijd diabetes hadden.

Er waren in totaal 72 deelnemers. Zij hadden al minstens een jaar en maximaal elf jaar diabetes, met een gemiddelde van zes jaar.

De patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 53 jaar en ongeveer 60% was man. Ze hadden een gemiddelde BMI van 24  en een gemiddelde HbA1c van 7,6% (60 mmol/mol), en ze gebruikten gemiddeld 1,8 glucoseverlagende medicijnen.

De helft werd ingedeeld in de interventiegroep. Zij dienden 5 dagen lang een dieet te volgen van circa 840 kcal per dag zonder suiker, alcohol en dierlijke bestanddelen. De verhouding tussen de macronutriënten was 46 % koolhydraten, 46 % vet en 8% eiwit.  Hierna volgden 10 dagen waarin men wel gewoon mocht eten. Al diende men zich liefst aan de Chinese voedingsrichtlijnen te houden. Dit werd weer gevolgd door 5 vastendagen. In totaal waren er 6 periodes van vasten in drie maanden tijd. De 36 mensen in de controlegroep volgden alleen de voedingsrichtlijnen zonder de 6 periodes van 5 dagen vastendieet.

Na het voltooien van de interventie van 3 maanden plus een follow-up van 3 maanden bereikte 47,2% (17/36) van de deelnemers diabetesremissie in de interventiegroep, terwijl slechts 2,8% (1/36) van de individuen remissie bereikte in de controlegroep. Het gemiddelde lichaamsgewicht van deelnemers uit de interventiegroep was verminderd met 5,93 kg vergeleken met 0,27 kg in de controlegroep.  Na de follow-up van 12 maanden bereikte 44,4 % (16/36) van de deelnemers aanhoudende remissie. Dus een half jaar later was maar bij één van de mensen het bloedsuikergehalte zo ver gestegen dat er weer sprake was van diabetes. Deelnemers aan wie minder antidiabetica werden voorgeschreven, hadden meer kans op remissie van diabetes. De medicatiekosten van de interventiegroep waren 77 % lager dan die van de controlegroep.

Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial, Xiao Yang, Jiali Zhou, Huige Shao, Bi Huang, Xincong Kang, Ruiyu Wu, Fangzhou Bian, Minghai Hu, Dongbo Liu, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2022

Gerelateerd: Vastendieet boekt mooie cijfers

Delen.

Eén gedachte over “Vastendieet geneest diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.