Arginine met vitamine C bij long-Covid

De 6 minuten looptest. Veranderingen in de loopafstand na 28 dagen.

Volgens een Italiaans onderzoek kan suppletie met het aminozuur L-arginine, samen met vitamine C, sterke verbetering geven bij long-Covid.

Er werd een enkelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie uitgevoerd bij volwassenen tussen de 20 en 60 jaar met aanhoudende vermoeidheid. De deelnemers werden 1:1 gerandomiseerd om gedurende 28 dagen tweemaal daags oraal een combinatie van 1,66 gram l-arginine plus 500 mg liposomale vitamine C of een placebo te krijgen.  Met liposomale vitamine C krijg je, met een bepaalde dosis, hogere gehaltes in het lichaam dan met gewone ascorbinezuur. Volgens een recent onderzoek was de biologische beschikbaarheid 1,77 maal die van gewone vitamine C.

Het belangrijkste resultaat was de afgelegde afstand op de 6 minuten looptest. Secundaire uitkomstmaten waren handknijpkracht, door stroming gemedieerde dilatatie, die de werking van de bloedvaten beoordeelt, en de mate van vermoeidheid. Vijftig long-Covid patiënten kregen l-arginine plus vitamine C of een placebo. Zesenveertig deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar, 23 per groep, voltooiden het onderzoek. Na 28 dagen verhoogde l-arginine plus vitamine C de loopafstand, in de test van 6 minuten, met gemiddeld 30 meter terwijl er in de placebogroep gemiddeld geen verbetering werd geconstateerd. Ook leidde de supplementen tot een grotere verbetering van de handknijpkracht. Na 28 dagen werd vermoeidheid gemeld door twee deelnemers in de actieve groep en door 21 deelnemers in de placebogroep.
De onderzoekers menen dat het gunstige effect  voor een deel wordt verklaart doordat suppletie van l-arginine de endotheel- (bloedvaten) en spierfunctie kan verbeteren door de synthese van stikstofmonoxide te stimuleren.

De knijpkracht verbeterde sterk in de groep die de arginine en de vitamine C hadden gekregen.

Effects of l-Arginine Plus Vitamin C Supplementation on Physical Performance, Endothelial Function, and Persistent Fatigue in Adults with Long COVID: A Single-Blind Randomized Controlled Trial. Tosato, M.; Calvani, R.; et. al. on behalf of the Gemelli against COVID-19 Post-Acute Care Team. Nutrients 2022, 14, 4984. https://doi.org/10.3390/nu14234984

Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability
Sreerag Gopi Preetha Balakrishnan J Liposome Res. 2021 Dec;31(4):356-364.

Gerelateerd: Co-enzym Q10 samen met alfa liponzuur bij long-Covid

Resveratrol tegen long-Covid

Delen.

Eén gedachte over “Arginine met vitamine C bij long-Covid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.