Foliumzuur bij diabetes

© Hilde Vriens

Een recent belangrijk onderzoek onder diabetici type 2 liet opmerkelijk gunstige effecten zien door dagelijkse suppletie met de B- vitamine foliumzuur. Het verbetert diverse risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ook werd het nuchtere bloedsuikergehalte in dit onderzoek verlaagd.

Een hoog homocysteïnegehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, trombose en ook voor diverse psychische klachten en voor achteruitgang van het denkvermogen. Metformine is de meest gebruikte medicatie bij diabetes. Eerder is aangetoond dat metformine het homocysteïnegehalte laat stijgen tenzij er gelijktijdig extra foliumzuur bij wordt gegeven. Een hoog homocysteïnegehalte kan ook de afgifte van insuline verminderen doordat het schade toebrengt aan de eilandjes van Langerhans.   Een nieuw ontdekte risicofactor  voor cardiovasculaire aandoeningen is sortilin.  Sortilin is in verband gebracht met ontsteking en verkalking van de slagaderwand, insulineresistentie en een verstoord lipoproteïnemetabolisme. Het hs CRP gehalte is een bekende ontstekingsfactor die een indicatie geeft van de mate van (laaggradige) ontsteking en wordt – bij afwezigheid van een infectie – ook als risicofactor voor hart- en vaatziekten gezien.

Het onderzoek had 100 diabetici als deelnemers die allemaal metformine kregen. Nu kreeg de helft 5 mg foliumzuur per dag en de andere 50 deelnemers placebo’s. Na 12 weken waren de veranderingen van deze 3 risicofactoren als volgt:

De 3 belangrijke risicofactoren voor veel aandoeningen die op latere leeftijd optreden, zoals hart- en vaatziekten, verbeterden sterk door de foliumzuur. Vooral de verbetering van het homocysteïne- en sortilingehalte was groot en algemeen.

 

Ook trad er verbetering op in de bloedsuikerspiegel.

Links=placebogroep, rechts foliumzuurgroep. FBG is nuchter glucose mg/dl. De cijfers in de foliumzuurgroep zijn omgerekend naar mmol/L van 6,55 naar 5,98 na 3 maanden. HbA1c= van 59 naar 53 mmol/L

Er werd ook goed bijgehouden wat de nadelige bijwerkingen waren. Die waren niet statistisch significant groter in de foliumzuurgroep maar kwamen in die groep wel meer voor.

Misselijkheid, verlies van eetlust. Opgeblazen gevoel, buikpijn. Vieze smaak in de mond. Verwardheid.

Het effect van foliumzuur op het bloedsuikergehalte is eerder onderzocht bij diabetici. Volgens een meta-analyse verbetert foliumzuur waarschijnlijk de gevoeligheid voor insuline. De HOMO-ir index (nuchter insuline x nuchter glucose) verbetert na gebruik van foliumzuur. Het effect van foliumzuursuppletie is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid van deze vitamine in de voeding. Amerikaanse onderzoeken laten een kleiner effect zien omdat brood daar verrijkt is met foliumzuur. Vast staat dat de behoefte aan foliumzuur vergroot is bij gebruik van metformine. Dit is ook het geval met vitamine B12. Metformine verlaagt het vitamine B12 gehalte. Ondanks deze twee, makkelijk te corrigeren, nadelen is metfomine een heel goed medicament bij diabetes.

Folic acid effect on homocysteine, sortilin levels and glycemic control in type 2 diabetes mellitus patients
Noha M. El-khodary, et al. Nutrition & Diabetes volume 12, Article number: 33 (2022)

Effect of metformin and folic acid on plasma homocysteine level in type 2 diabetic patients Mohammad Mohammadi et al. African Journal of Infectious Diseases Research ISSN 4729-6836 Vol. 7 (1), pp. 001-003, January, 2020.

Effect of folate supplementation on insulin sensitivity and type 2 diabetes: a meta-analysis of randomized controlled trials. Lind, M. V., Lauritzen, L., Kristensen, M., Ross, A. B., & Eriksen, J. N. (2019). The American Journal of Clinical Nutrition. doi:10.1093/ajcn/nqy234

Long term treatment with metformin in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B-12 deficiency: randomised placebo controlled trial. de Jager J, Kooy A, Lehert P, Wulffelé MG, van der Kolk J, Bets D, Verburg J, Donker AJ, Stehouwer CD. BMJ. 2010 May 20;340:c2181. doi: 10.1136/bmj.c2181

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.