Co-enzym Q10 tegen vermoeidheid

© Hilde Vriens

Co-enzym Q10 is één van de supplementen die vaak gebruikt wordt tegen chronische vermoeidheidsklachten. Deze stof, die in voeding voorkomt maar vooral door het lichaam zelf wordt geproduceerd, is nodig voor de vorming van energie in de mitochondriën. Dit zijn de kleine energiecentrales in de cellen. In het artikel over fibromyalgie hebben we kunnen lezen dat extra co-enzym Q10 bij deze aandoening de klachten kan verminderen, waaronder moeheid en ook dat het verstoorde gehaltes van stoffen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme normaliseert. Vermoeidheid kan echter velerlei oorzaken hebben en co-enzym Q10  speelt niet bij al deze oorzaken een rol. Onlangs is een overzichtsartikel gepubliceerd dat veel klinische studie naar het effect van co-enzym Q10 op vermoeidheid heeft samengevoegd.

De analyse heeft betrekking op 13 gerandomiseerde klinische studies waarbij het gebruik van Q10 werd vergeleken met placebo. Om meteen maar met de conclusie van de meta-analyse te komen:

 ” CoQ10 toonde een statistisch significante vermindering met betrekking tot vermoeidheidssymptomen.”

Er waren echter behoorlijke verschillen in de grootte van het effect. In onderstaande tabel ziet u de resultaten van de onderzoeken grafisch weergegeven. Hoe verder links des te beter het hielp.

De auteurs van het overzichtsartikel menen dat de duur en de dosering een deel van de verschillen verklaren. Ik heb een aantal van de onderliggende studies bekeken en ben het hier niet helemaal mee eens. Zo is de dosering in de studie “Bergman 2004” slechts 60 mg per dag, gedurende 12 weken, terwijl in de studie “Castro-Marrero 2021”  12 weken lang 200 mg per dag werd gegeven, samen met NADH.  De onderliggende aandoening verschilde wel sterk. Bij “Bergman 2004” waren het mensen met ernstig hartfalen en bij “Castro-Marrero 2021” mensen met ME/chronisch vermoeidheidssyndroom. In dat onderzoek werden wel andere positieve effecten gerapporteerd namelijk vermindering van mentale vermoeidheid en verbeterde kwaliteit van leven. Bij de andere onderzoeken die ik heb kunnen opzoeken waren de resultaten met betrekking tot vermoeidheid als volgt:

De studie ‘Cordero 2013’ is het eerder genoemde onderzoek bij fibromyalgie. Bij deze aandoening is coQ10 dus erg effectief.

Eén van de onderzoeken betrof overwerkte verplegers en verpleegsters met vermoeidheidsklachten (Mousavo 2020).  In dit onderzoek verminderde 200 mg coQ10 per dag deze klachten.

Het onderzoek ‘Sanoobar 2016′ was met MS patiënten. 500 mg coQ10 per dag, gedurende 12 weken, verminderde  vermoeidheid en depressiviteit.

“Lee 2011’ was een onderzoek onder mensen met ernstig overgewicht. Vermoeidheid verminderde door 200 mg co-enzym Q10 per dag maar niet in sterke mate.

“Lesser 2013” was een onderzoek bij vrouwen met borstkanker. 300 mg co-enzym Q10 per dag  samen met 300 IE vitamine E verminderden de vermoeidheidsklachten niet.

“Fukuda 2015” gebruikte een multivitaminedrank met 30 mg coQ10. Dit was met mensen met ernstig nierfalen. De vermoeidheidsklachten verminderden niet.

“Peel 2015” was bij mensen die polio hadden gehad. De co-enzym Q10, 100 mg per dag gedurende 2 maanden, gaf geen verbetering in het energieniveau.

In geen van de onderzoeken zijn er nadelige bijwerkingen geconstateerd die konden worden toegeschreven aan de co-enzym Q10

 

Effectiveness of Coenzyme Q10 Supplementation for Reducing Fatigue: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. I-Chen Tsai et.al Front. Pharmacol., 24 August 2022

Effect of Dietary Coenzyme Q10 Plus NADH Supplementation on Fatigue Perception and Health-Related Quality of Life in Individuals with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Castro-Marrero, J., Segundo, M. J., Lacasa, M., Martinez-Martinez, A., Sentañes, R. S., and Alegre-Martin, J. (2021). Nutrients 13, 2658.
Coenzyme Q10 in Patients with End-Stage Heart Failure Awaiting Cardiac Transplantation: A Randomized, Placebo-Controlled Study. Berman, M., Erman, A., Ben-Gal, T., Dvir, D., Georghiou, G. P., Stamler, A., et al. (2004) Clin. Cardiol. 27, 295–299.

Ubiquinol-10 Supplementation Improves Autonomic Nervous Function and Cognitive Function in Chronic Fatigue Syndrome. Biofactors Fukuda, S., et al. (2016).42, 431–440.

Effects of Coenzyme Q10 on Arterial Stiffness, Metabolic Parameters, and Fatigue in Obese Subjects: A Double-Blind Randomized Controlled Study. Lee, Y. J., Cho, W. J., Kim, J. K., and Lee, D. C. (2011).  J. Med. Food 14, 386–390

Coenzyme Q10 as a Treatment for Fatigue and Depression in Multiple Sclerosis Patients: A Double Blind Randomized Clinical Trial. Sanoobar, M., Dehghan, P., Khalili, M., Azimi, A., and Seifar, F. (2016) Nutr. Neurosci. 19, 138–143

Gerelateerd: Co-enzym Q10 bij fibromyalgie

Delen.

Eén gedachte over “Co-enzym Q10 tegen vermoeidheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.