©Hilde Vriens

Mogelijk kan suppletie met co-enzym Q10 + alfa liponzuur, in een tamelijk lage dosering, verbetering geven bij long-covid. Dit blijkt uit een Italiaans onderzoek.

Van juni tot oktober 2021 evalueerden men 174 patiënten met een eerdere coronainfectie met aanhoudende symptomen. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 51 jaar. Ongeveer de helft had een onderliggende aandoening. De meest voorkomende waren chronische longziekte (16%), diabetes  (13%), psychiatrische aandoeningen (7,5%) en  reumatische aandoeningen (9,8%). Slechts 17,8% (31) van de patiënten was eerder in het ziekenhuis opgenomen voor ernstige coronalongontsteking. De overige 82,2% had milde/matige symptomen gehad tijdens de acute fase. De gemiddelde duur van chronische covid-symptomen was 5,9 maanden.

De meest voorkomende symptomen waren vermoeidheid (80%), verminderde concentratie (68%), slaapstoornissen (85%) verstoorde geur en/of smaak (60%), geheugenverlies (45%), benauwdheid (21%) en gewrichtspijn ( 64%).

Van de 174 gerekruteerde patiënten werden 116 (66,7%) toegewezen aan de behandelingsgroep en 58 werden toegewezen aan de controlegroep. De kenmerken van de patiënten in de twee groepen waren vergelijkbaar bij baseline. De controlegroep kreeg dus geen placebo. Daarom zal er sprake zijn geweest van een placebo-effect. Ik vermoed dat het placebo-effect, of liever gezegd het verschil in placebo-effect tussen de groep die de co-enzym Q10 + alfa liponzuur kreeg en de controlegroep, niet groot is omdat de deelnemers in beide groepen ook andere therapieën kregen:

“Patiënten in beide groepen kregen multimodale therapie op basis van analgetica (pijnstillers, meestal paracetamol met codeïne), COXIB/NSAID’s (ontstekingsremmers), antidepressiva (meestal duloxetine, vanwege het pijnverminderend effect), anticonvulsiva met pijnstillend effect (pregabaline en gabapentine) psychologische/psychiatrische counseling, fysio-kinesiotherapie, fysieke reconditionering, yoga/pilates.”

De dosering was 100 mg co-enzym Q10 en 100 mg alfa-liponzuur per dag. Deze twee supplementen koos men omdat ze beiden op verschillende wijze de werking van de mitochondriën kunnen verbeteren waardoor het van nut kan zijn bij chronische vermoeidheid. Ook kunnen beiden neuropathische pijn verlichten – zoals elders op deze site staat uitgelegd –  en oxidatieve stress verminderen.

Vooraf en na 60 dagen moest men vragenlijsten invullen die de ernst van de klachten weergaf. Het bleek dat bij 62 (53,5%) patiënten in de behandelingsgroep en bij twee (3,5%) patiënten in de controlegroep er ten minste een halvering in de vermoeidheidsklachten was opgetreden. Dit werd een volledige respons genoemd. Ook bij de andere klachten was de verbetering veel groter in de groep die de Q10 en liponzuur had gekregen. Zo was de gemiddelde pijnscore in deze groep gedaald van 4,7 naar 1,9 en in de controlegroep van 4,8 naar 4,0. De slaapscore verbeterde van 6,2 naar 2,6 in de behandelgroep  t.o.v. 5,8 naar 4,8 in de groep die geen supplementen had gekregen.

FSS = een gedetailleerde vragenlijst m.b.t. vermoeidheidsklachten. WPI= gedetailleerde vragenlijst over pijnklachten.

Coenzyme Q10+alpha lipoic acid for chronic COVID syndrome Marie Angela Barletta et.al.Clin Exp Med. 2022 Aug 22 : 1–12.

Gerelateerd: Resveratrol tegen long Covid

Delen.