Vitamine K2, kaas en botdichtheid; wat is de beste soort vitamine K2?

© Hilde Vriens

Vitamine K2 of menachinon (MK) kent vele varianten. Het korte keten MK-4 kan bij de mens uit vitamine K1 worden gevormd en komt voor in dierlijke producten zoals lever. De lange keten vitamine K2-varianten zoals MK-7, MK-8, MK-9, MK-10 en MK-11 zijn van bacteriële oorsprong en komen voor in bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas. Studies met vitamine K2 suppletie vinden de laatste jaren vooral plaats met de MK7 variant uit natto (gefermenteerde soja). Dit komt omdat een firma die deze soort vitamine K2 produceert dergelijke onderzoeken sponsort. Deze onderzoeken hebben wisselende resultaten laten zien. Een onderzoek met een (te) hoge dosering liet een averechts effect zien. In de voeding komt MK 9 echter het meest voor  in diverse soorten kaas. Zie Vitamine K2 in kaas en andere melkproducten terwijl in volle melk ook veel MK-11 voorkomt. Ondanks een hoog gehalte verzadigd vet komt gefermenteerde zuivel zoals  kaas in vele onderzoeken naar voren als gunstig voor de bloedvaten en de botdichtheid. Magere zuivel zoals magere kwark en magere melk bevat bijna geen vitamine K. Deze vitamine  speelt  een belangrijke rol in de gezondheid van de botten en van de bloedvaten. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen deed men in Noorwegen een klinische studie met twee soorten kaas.

Aan het onderzoek deden 68 vrouwen mee. Zij kregen dagelijks, gedurende 6 weken, 57 gram Jarlsberg kaas en  6 weken een iets kleinere  hoeveelheid Camembert. Jarlsberg  is een Noorse kaassoort die lijkt op Leerdammer en Emmentaler. De Camembert was geen Franse maar kwam uit Noorwegen. Deze bevatte geen vitamine K. (Franse Camembert bevat wel vitamine K). De gemiddelde vitamine K per 100 gram Jarlsberg kaas bevatte 3,0 µg vitamine K1, 5,2 µg MK-4 en 1,5 µg MK-7, 6,7 µg MK-8 en 64 µg MK-9 .

De belangrijkste doelstelling van het onderzoek was het meten van het effect van de kazen op de botvorming d.m.v. meting van het osteocalcinegehalte. Omdat osteocalcine wordt geproduceerd door osteoblasten, wordt het vaak gebruikt als een marker voor het botvormingsproces. Er is waargenomen dat hogere serum-osteocalcinespiegels relatief goed gecorreleerd zijn met een toename van de botmineraaldichtheid tijdens behandeling met anabole botvormende geneesmiddelen voor osteoporose. Het bleek dat consumptie van de Jarlsbergkaas het osteocalcinegehalte liet stijgen (van 21.4 ng/mL naar 25.8 ng/mL) terwijl er een lichte daling optrad na de 6 weken consumptie van de kaas zonder vitamine K.

Ook vond er een kleine verbetering in de gemiddelde bloedsuikerspiegel plaats (daling HbA1c). Dit komt omdat osteocalcine de alvleesklier stimuleert meer insuline te produceren en vetcellen aanzet tot de afgifte van het hormoon adiponectine, dat de gevoeligheid voor insuline vergroot.

 

Effect on bone anabolic markers of daily cheese intake with and without vitamin K2: a randomised clinical trial Lundberg HE, Glasø M, Chhura R, et al BMJ Nutrition, Prevention & Health 2022;e000424. doi: 10.1136/bmjnph-2022-000424

Gerelatterd: Vitamine K2 in kaas en andere melkproducten

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.