Vitamine B6 vermindert angstigheid en nervositeit

©Hilde Vriens

Volgens een tamelijk groot onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Reading kunnen hoge doses vitamine b6 angstigheid en nervositeit verminderen.

De onderzoekers vergeleken suppletie met een kuur van een maand vitamine B6, 100 mg per dag,  of B12, 1000 mcg per dag, met placebo bij bijna 500 volwassenen. De resultaten toonden aan dat in de groep die de vitamine B6-suppletie had gekregen er een vermindering van zelfgerapporteerde angstigheid was opgetreden en een trend naar vermindering van  depressieve symptomen. Dit laatste betekent dat de vitamine B6 groep hier wel beter scoorde maar dit kan toeval zijn geweest. Vitamine B12 had geen effect. De deelnemers waren geen patiënten maar studenten die voor geld of andere voordelen meededen aan het onderzoek.

Bovendien vertoonde de vitamine B6-groep verhoogde niveaus van gamma-aminoboterzuur (GABA), zoals blijkt uit de resultaten van een visuele test die aan het einde van de proef werd afgenomen. De testresultaten toonden subtiele veranderingen in de visuele prestaties van de deelnemers. De onderzoekers beschouwden dit als consistent met gecontroleerde niveaus van GABA-gerelateerde hersenactiviteit. Dit zou een mogelijke verklaring zijn voor de vermindering van angstigheid en nervositeit.

Vitamine B6 is al eerder onderzocht in combinatie met andere vitamines bij psychische klachten.

“Er zijn een aantal suppletieonderzoeken  die stress, angst en depressie hebben gemeten na gebruik van tabletten bij volwassenen waarvan het hoofdbestanddeel uit verschillende B-vitamines bestaat, maar die ook andere vitamines en mineralen bevatten. Twee meta-analyses van deze studies hebben beide veelbelovende conclusies opgeleverd; Long en Benton (2013) vonden positieve effecten van multivitaminen op stress, angst en milde psychiatrische symptomen (maar niet depressie) die groter waren wanneer het supplement een hoger B-vitaminegehalte bevatte”.

De vraag is of 100 mg vitamine B6 een onnodig hoge dagelijkse dosis is om een wankele psychische stabiliteit te verbeteren. Vermoedelijk wel. In ieder geval is een dergelijke hoge dagelijkse dosis gedurende langere tijd niet zonder risico’s. Vitamine B6 kan dan soms  neuropathische klachten veroorzaken die beginnen met gevoelloosheid of een branderig gevoel in de tenen of vingertoppen. In zeldzame gevallen kan dit mogelijk ook al bij lagere doseringen, zoals 15 mg per dag, voorkomen.

High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression
David T. Field et al. Human Pharmacology 2022

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.