Selenium en co-enzym Q10 suppletie verhindert verkorting telomeren

Chromosomen (grijs) van de mens met aan de uiteinden de telomeren (wit) (Wikipedia)

Volgens  de analyse van het bloed van een eerder Zweeds onderzoek, dat we hier hebben besproken, vond er geen verkorting van de telomeren plaats in de groep die extra selenium en co-enzym Q10 had gekregen.

De lengte van de uiteinden van de chromosomen – de telomeren – geeft aan hoeveel celdelingen er nog mogelijk zijn. Er is een verband tussen korte telomeren en veroudering en de kans op aandoeningen die op latere leeftijd optreden. Chronische ontstekingsprocessen versnellen het aantal celdelingen en verkorten daarmee de lengte van de telomeren. Er is echter ook een enzym – telomerase – dat de telomeren kan verlengen.

De originele studie uit 2012 had een halvering van de cadiovasculaire sterfte laten zien. Het betrof een dubbelblind onderzoek onder meer dan 400 70-plussers die, gedurende 4 jaar, 2 x daags  100 mcg selenium en 100 mg co-enzym Q10 hadden gekregen of placebocapsules. Uit de analyse die nu plaats heeft gevonden blijkt dat in de groep die de selenium en co-enzym Q10 had gekregen de telomeren van de witte bloedlichaampjes gemiddeld niet korter waren geworden. Dit was wel het geval in de placebogroep.

De lengte van de telomeren in de placebogroep (blauw) en de groep mensen die selenium+co Q10 hadden gekregen
Bij de mensen die waren overleden aan hart- en vaatziekten was er een sterkere verkorting van de telomeren opgetreden dan bij de anderen. Deze grafiek is van alle deelnemers, dus suppletiegroep + placebogroep.

Het gehalte van het mineraal selenium in plantaardig voedsel varieert naar gelang de bodemsamenstelling. In Zweden en Nederland is de inname waarschijnlijk vergelijkbaar en aan de lage kant, veel lager dan in de VS bevoorbeeld

Hoe selenium en/of co-enzym Q10 de telomeerlengte beschermen is nog niet duidelijk. De auteurs van de studie wijzen vooral op het belang van voldoende selenium:

“De productie van ROS (reactieve zuurstofsoorten) neemt toe met de leeftijd, waardoor verbetering van de antioxidantafweer bij ouderen belangrijker wordt om ouderdomsziekten te voorkomen. TXNRD1 (een enzym dat selenium bevat en nodig is voor het goed functioneren van co-enzym Q10)  en in het bijzonder selenoproteïne H, sterk tot expressie gebracht in de kern, beschermen tegen oxidatieve stress en schade aan DNA en spelen een rol bij genonderhoud, telomeerlengte en functie. Het gunstige effect van selenium op de telomeerlengte kan ook worden gemedieerd door de expressie van sirtuïnes, belangrijke intracellulaire moleculen die betrokken zijn bij DNA-herstel en het behoud van genomische stabiliteit en levensduur”

Selenium and Coenzyme Q10 Intervention Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality—Sub-Study of a Randomized Clinical Trial. Opstad, T.B.; Alexander, J.; Aaseth, J.O.; Larsson, A.; Seljeflot, I.; Alehagen, U. Nutrients 2022, 14, 3346.

Gerelateerd: Co-enzym Q10 + selenium, halvering cardiovasculaire sterfte
Dieet, beweging en supplementen verlengt telomeren
Vertraagt groene thee veroudering?

Vitamine D en veroudering afweercellen

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.