Groene thee extract vermindert darmontsteking en verbetert nuchtere glucose

©Hilde Vriens

Een catechinerijk extract van groene thee verminderde darmontstekingen en verbeterde de suikerstofwisseling bij mensen met metabool syndroom 1 en gezonde volwassenen: een gerandomiseerde, gecontroleerde, cross-over studie. De dagelijkse dosering van het extract is vergelijkbaar met ongeveer 5 koppen groene thee.

Aan het onderzoek deden 40 mensen mee, waarvan de helft met het metabool syndroom. Zij kregen dagelijks 1 gram groene thee extract of een placebo. Dit had geen duidelijk effect op het insulinegehalte, triglycerides en de cholesterolgehaltes maar had dus wel een daling van het nuchtere bloedglucosegehalte tot gevolg. Ook constateerde men een afname van  calprotectine en myeloperoxidase in de ontlasting. Calprotectine is een proteïne dat bij een hoog gehalte in de faeces kan duiden op een chronische darmontsteking zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Myeloperoxidase is een enzym dat bij een hoog gehalte in verband wordt gebracht met atherosclerose. Myeloperoxidase zet LDL-cholesterol om in een atherogene vorm.

Bij lichte of matige verhoging van deze twee stoffen is dit vermoedelijk een teken van de aanwezigheid van laaggradige ontstekingen. Verhoogde doorlaatbaarheid van de dunne darm -ook wel  ‘leaky gut’, lekkende darm of verhoogde darmpermeabiliteit genoemd, wordt als een oorzaak gezien voor een hoog gehalte van deze twee stoffen.

 “Wat dit ons vertelt is dat we binnen een maand de bloedglucose kunnen verlagen bij zowel mensen met het metabool syndroom als bij gezonde mensen, en de verlaging van de bloedglucose lijkt verband te houden met het verminderen van lekkende darm en het verminderen van darmontsteking – ongeacht de gezondheid status”.

1) Een definitie van het metabool syndroom: de aanwezigheid van ten minste drie van de vijf risicofactoren: (i) verhoogde tailleomtrek (> 94 cm bij mannen en> 80 cm bij vrouwen), (ii) hypertriglyceridemie (> 150 mg / dl (1,7 mmol / l) of lipidenverlagende medicatie zoals statines), (iii) lage niveaus van HDL-C; <40 mg / dl (1 mmol / l) bij mannen en <50 mg / dl (1,3 mmol / l) bij vrouwen of gebruik van HDL-verhogende medicatie (nicotinezuur (B3) of fibraat), (iv) verhoogde bloeddruk (boven 130 / 85 mm Hg of gebruik van antihypertensiva), en (v) verhoogde nuchtere plasmaglucose (groter dan 6,1 mmol/L of behandeling voor diabetes mellitus)

Catechin-Rich Green Tea Extract Reduced Intestinal Inflammation and Fasting Glucose in Metabolic Syndrome and Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial Joanna Hodges, et.al Current Developments in Nutrition, Volume 6, Issue Supplement_1, June 2022, Page 981 alleen abstract kunnen lezen
Green Tea Extract Consumption May Help Reduce Blood Sugar Levels, Improve Gut Health Sci News

Calprotectine bepaling in faeces voor diagnose en opvolging van inflammatoire darmziekten

Myeloperoxidase and Cardiovascular Disease Stephen J. Nicholls, S.L. Hazen. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2005;25:1102–1111

Gerelateerd: Heeft u een lekkende darm?
Bacteriën in de darm beïnvloeden hersenen en hart

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.