Alfa-liponzuur bij migraine

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 92 vrouwen van 20 tot 50  die onder behandeling waren voor migraine. Ze hadden meer dan 2 aanvallen per maand maar minder dan 15 dagen per maand last van hoofdpijn en de andere klachten die met migraine gepaard gaan. Zij werden in 2 groepen ingedeeld . De alfa-liponzuurgroep kreeg, gedurende 3 maanden,  2 x daags 300 mg alfa-liponzuur per dag en de andere groep kreeg placebocapsules. Iedereen kreeg ook een lijst mee van tyraminerijke voedingsmiddelen die men niet mocht eten.

In deze grafiek ziet u enkele resultaten. De ernst van een migraineaanval (severity), de frequentie en de duur (duration) namen af door de alfa-liponzuur. De duur nam waarschijnlijk ook af door het vermijden van tyramine want ook in de placebogroep was er hier een sterke afname. U kunt op de afbeelding klikken voor een grotere weergave.

Eén van de erkende hypotheses over migraine is dat het verband houdt met hypoxie (laag zuurstofgehalte) en mitochondriale disfunctie (verstoorde energievoorziening in de cellen). Er is een verband tussen deze twee verschijnselen. Hypoxie verhoogt het aantal vrije radicalen. Deze zijn de belangrijkste oorzaak van mitochondriale disfunctie.  Daarnaast kan migraine worden veroorzaakt door factoren zoals stikstofmonoxide-overgevoeligheid en abnormale activiteit van de hersenschors. Hypoxie en mitochondriale disfunctie verhogen het lactaatgehalte in de hersenen. In enkele eerdere onderzoeken zijn verhoogde serumlactaatspiegels gerapporteerd bij patiënten met migraine. In feite weerspiegelt verhoogd lactaat mitochondriale disfunctie. Wanneer hypoxie weefsel aantast, geven endotheelcellen stikstofmonoxide (NO) af, waardoor de vaatverwijdende respons en de zuurstoftoevoer naar weefsels toeneemt. Het gunstige effect van bepaalde metabolisme-verhogende nutriënten zoals magnesium, co-enzym Q10, riboflavine en L-Carnitine bij de profylaxe van migraine staan elders op deze site beschreven; deze nutriënten oefenen mogelijk hun effect ook uit door de mitochondriale functie te verbeteren. Alfa-liponzuur  regenereert belangrijke antioxidanten die vrije radicalen voorkomen en/of uitschakelen. Zo verhoogt alfa-liponzuur het gehalte van glutathion dat een rol speelt in belangrijke ontgiftende enzymen. Er werden in dit onderzoek 3 metingen gedaan van stoffen die verband houden met migraine: lactaat, stikstofmonoxide en VCAM1. Laatstgenoemde stof speelt een belangrijke rol in de werking van de bloedvaten. Als deze is verhoogt, bijvoorbeeld door ontstekingstoffen, dan kunnen bloedvaten ongewenst uitzetten en samentrekken. In onderstaande grafiek is te zien dat alfa-liponzuur het lactaatgehalte en het VCAm-1 gehalte liet dalen.

The beneficial effect of Alpha-lipoic acid supplementation as a potential adjunct treatment in episodic migraines. Kelishadi, M.R., Naeini, A.A., Khorvash, F. et al. Sci Rep 12, 271 (2022).

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.