Eén van de mensen die meewerkten aan het onderzoek. Walter Willett. De beroemdste voedingswetenschapper van de laatste jaren.

Onlangs is de wetenschappelijke studie gepubliceerd van een groot klinisch onderzoek dat tussen 2012 en 2017 is uitgevoerd in 5 Europese landen. De cijfers laten een beschermend effect zien van extra vitamine D, omega-3 vetzuren, van extra krachttraining en vooral van combinaties van deze drie interventies.

In totaal waren er 2157 deelnemers, allen boven de 70, met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Zij werden in 8 groepen verdeeld die een combinatie van placebo’s en/of vitamine D (2000IE per dag), omega 3 vetzuren ( 1 gram algenolie met 167 mg EPA en 333 mg DHA per dag) en een niet al te zwaar krachttrainingsprogramma dat 3 keer per week thuis diende te worden uitgevoerd. Dit bestond uit drie keer per week, gedurende  30 minuten oefeningen doen zoals zit-sta herhalingen, balanceren op één been, gebruik van weerstandsbanden en steps.

Drie jaar suppletie en het volgen van het trainingsprogramma liet de volgende cijfers zien m.b.t. invasieve (uitzaaiingen binnen het weefsel waar het is begonnen) kanker. Alleen vitamine D: 24 % minder kanker t.o.v. alleen placebo’s en geen trainingsprogramma; alleen omega-3 30% minder kanker; alleen trainingsprogramma 26% minder kanker. Voor combinaties van twee behandelingen waren de risico’s 43% lager voor omega-3s plus vitamine D3; 44%  voor vitamine D3 plus training; en 58% voor omega-3 plus training. Voor alle drie behandelingen samen was het beschermingspercentage 61%.

“Vitamine D kan de groeihormonen remmen en de celproliferatie bij veel vormen van kanker onderdrukken; omega-3 kan carcinogenese remmen door ontstekingsremmende eigenschappen, angiogenese onderdrukken of ferroptose van zure kankercellen door lipide peroxidatie bewerkstelligen (een soort geprogrammeerde celdood met behulp van ijzer); en lichaamsbeweging kan de apoptose (geprogrammeerde celdood) van tumorcellen veroorzaken.”

Niet in alle onderzoeken heeft extra vitamine D een beschermend effect op kanker laten zien. Uiteraard is het suppleren van voedingsstoffen vooral of alleen nuttig als er vooraf een tekort bestaat. In deze studie had ongeveer 40% van de deelnemers bij aanvang gehaltes onder de 50 nmol/L. In eerdere onderzoeken waren de aanvangswaardes soms hoger. Zoals we eerder gezien hebben. Eerdere studies lieten overigens vooral een beschermend effect zien tegen gevorderde kanker en kankersterfte zien, niet zozeer algehele kankercijfers.

 

Combined Vitamin D, Omega-3 Fatty Acids, and a Simple Home Exercise Program May Reduce Cancer Risk Among Active Adults Aged 70 and Older: A Randomized Clinical Trial Heike A. Bischoff-Ferrari, Walter C. Willett, et al Front. Aging, 25 April 2022

Gerelateerd: Biedt vitamine D bescherming tegen kanker?

Delen.