Gember bij hooikoorts

Gember kan hooikoortsklachten verminderen. Dit blijkt o.a. uit een onderzoek waarbij de effectiviteit werd vergeleken met het anti-allergiemedicijn loratadine.

Er werden tachtig patiënten gekozen van het Departement van Keel-, Neus- en Oorheelkunde van een Academisch ziekenhuis n Thailand. De patiënten hadden een klinische voorgeschiedenis van allergische rinitis-symptomen (jeuk, verstopte neus, waterige neusuitvloeiing of loopneus en niezen). Dit wordt in de volksmond hooikoorts genoemd. Ze werden door de arts gediagnosticeerd met een matige allergische rinitis; met een minimale TNSS-scores (Totale Nasale Symptoom Score) van 7 punten op een schaal van 0-12. De helft kreeg capsules met 2 x daags 250 mg gemberextract die  samen circa 70 mg 6-gingerol en 20 mg 6-shogaol bevatten. Dit is ongeveer vergelijkbaar met 100 gram verse gember. De andere deelnemers kregen 10 mg loratadine.

Na zes weken bleek dat de vermindering van klachten ongeveer vergelijkbaar was, zoals u kunt zien in onderstaande tabel.

De totale symptoomscore (TNSS), loopneus, jeukende neus, verstopte neus en niezen.

Metingen lieten ook een vergroting van het volume van de neusholte zien in de gembergroep.  De behandeling met gemberextract was even veilig als loratadine, zoals bleek uit de nier- en leverfunctieresultaten van de bloedanalyse. Gemberextract veroorzaakte echter minder bijwerkingen, met name slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid en constipatie. Opboeren kwam wel vaak voor in de gembergroep.

Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial. Yamprasert R, Chanvimalueng W, Mukkasombut N, Itharat A. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):119. Published 2020 Apr 20. doi:10.1186/s12906-020-2875-z

6-gingerol content of ginger (Zingiber officinale Roscoe) by different drying metthods

Gerelateerd: Quercetine tegen hooikoorts

Kissproof?

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.