Mogelijk kan spirulina bijdragen aan normalisering van de bloeddruk bij mensen bij wie deze te hoog is. Dit blijkt uit een meta-analyse van 5 kleine studies waar dit is onderzocht.

Het effect van spirulina op de systolische bloeddruk in de 5 onderzoeken. Hoe verder links van de verticale lijn hoe sterker het effect. De ruit geeft het gewogen gemiddelde weer. Het verschil was statistisch significant. 4 onderzoeken waren dubbelblind met een placebogroep. In het onderzoek van Lee et al kreeg de controlegroep geen placebo.

Het verschil in resultaten tussen de onderzoeken wordt verklaard door het verschil in duur, de dosering en de aanvangswaardes.

De onderzoeken waarbij de deelnemers minstens 12 weken spirulina kregen hadden betere cijfers dan de kortdurende studies.

Het belangrijkste verschil tussen de twee onderzoeken die de grootste bloeddrukdaling hadden laten zien ( Martinez-Samano en Micke) en de andere onderzoeken is de bloeddruk bij aanvang. Dit zijn de enige twee onderzoeken bij mensen met hypertensie. In de andere onderzoeken werden andere aandoeningen bestudeerd (diabetes, colitis ulcerosa en artrose) waarbij ook de bloeddruk werd gemeten. Slechts een deel van de deelnemers in die onderzoeken hadden daarom verhoogde bloeddruk.

Als alleen de mensen uit de diverse onderzoeken met een aanvangsbloeddruk > 140/90 in beschouwing werden genomen was de gemiddelde daling  9,18/2,28 mm/Hg

“Het mechanisme van bloeddrukverlaging door spirulina wordt gedeeltelijk begrepen. Er werd verondersteld dat het hoge gehalte aan kalium in spirulina een bloeddrukverlagend effect zou kunnen hebben. Phycocyanine, een blauw pigment met antioxidantwerking uit spirulina, verlaagt bloeddrukparameters door de expressie van endotheliaal stikstofoxide synthase in de aorta te versterken na stimulatie van adiponectine. Oxidatieve stress staat in verband met endotheelschade, die bijdraagt aan een afname van stikstofoxide synthase (NO’s), en verminderde vasoconstrictie is gemeld bij hypertensie. Bij muizen verlaagt het decamere peptide van Spirulina platensis de bloeddruk via een PI3K (fosfoinositide-3-kinase)/AKT (serine/threonine kinase Akt)/eNOS (endotheliaal NO synthase) -afhankelijk mechanisme. Martínez-Sámano e.a. bewezen de antioxidatieve eigenschappen van Spirulina  – zij constateerden een toename van de glutathion peroxidase (GPx) activiteit en geoxideerde glutathion (GSSG) concentraties Bovendien werden de sVCAM-1, sE-selectine, en endotheline-1 niveaus – beschouwd als markers van endotheeldisfunctie – verlaagd . Spirulina verbetert de endotheliale functie door de arteriële stijfheidsindex (SI) te verlagen. Bovendien bevat Spirulina natuurlijk angiotensine I converting enzyme inhibitor (ACEi) peptide. ACEi onderdrukt de synthese van angiotensine II dat de vasoconstrictie van de bloedvaten en het vrijkomen van aldosteron induceert, wat resulteert in een verhoging van de bloeddruk. [ Spirulina  = ACE remmer] Er moeten meer studies worden uitgevoerd om deze hypothesen te bevestigen en het exacte mechanisme van de antihypertensieve eigenschappen van de stof bij de mens te evalueren.”

Effect of Spirulina Supplementation on Systolic and Diastolic Blood Pressure: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Piotr Machowiec et al. Nutrients 2021, 13(9), 3054;

Gerelateerd: Spirulina bij gewichtsbeheersing, cholesterol

Delen.