Resveratrol tegen long Covid

Foto sscreations

Dit is, voor zover bekend, het eerste onderzoek met natuurlijke middelen dat een gunstig effect bij long-Covid heeft laten zien. Het betreft een Engels onderzoek met een speciaal samengesteld supplement met o.a. resveratrol en bioflavenoïden uit citrus.

Alle 147 deelnemers werden ingedeeld om ofwel een placebo ofwel een identiek uitziende kruidencapsule in te nemen. De meesten kregen overigens ook een probioticum. Dat gebeurde vooral om voldoende deelnemers te kunnen rekruteren, als een soort compensatie voor het geval men in de placebogroep zou worden ingedeeld. De eventuele werking hiervan kon daarom niet objectief worden vastgesteld. Dit was wel mogelijk met het kruidenpreparaat dat speciaal voor het onderzoek was geproduceerd.
De dosering was twee maal daags: 100 mg resveratrol (uit duizendknoopextract), sinaasappelextract 200 mg (2:1 extract, gestandaardiseerd om 70 mg bioflavonoïden te bevatten), kamille,  22 mg van 10:1 extract en 65 mg van 12:1 extract. Curcuma Longa (25 mg van 64:1 geelwortelextractextract, gestandaardiseerd om 23,8 mg curcuminoïde te bevatten). Granaatappelextract (25 mg met 10 mg ellaginezuur). De meeste ingrediënten zijn relatief laag gedoseerd. Een glas sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld ongeveer 150 mg bioflavonoïden. Alleen resveratrol is tamelijk hoog gedoseerd.

De tijd dat men bij aanvang al klachten t.g.v. een coronainfectie had varieerde van 2 tot 467  dagen en het gemiddelde was 108 dagen.  Op dat moment werden door de deelnemers een groot aantal verschillende klachten gerapporteerd waarvan vermoeidheid de meest voorkomende was (92%) maar ook kwamen kortademigheid, gewrichts- en spierpijn, darmklachten, hoesten, verminderd reukvermogen en hoofdpijn veel voor.

Na 30 dagen waren in beide groepen de klachten verminderd. De verbetering was echter veel groter in de groep die het kruidenpreparaat had gekregen. Op drie punten werden de mensen beoordeeld. Men testte de ernst van de vermoeidheidsklachten. Deze waren ongeveer twee keer zo sterk verbeterd in de kruidengroep t.o.v. de placebogroep. Bij de hoestklachten was de verbetering ongeveer 3 keer zo groot en als derde was er een test die het algeheel welbevinden beoordeelde. Ook op deze test scoorden de mensen die de kruiden hadden gekregen veel beter. 1

Long Covid wordt steeds vaker in verband gebracht met de veranderingen in de hersenen die zijn vastgesteld bij mensen die een matige of ernstige coronainfectie hebben doorgemaakt. Resveratrol wordt opgenomen in de hersenen en kan daar een positieve werking hebben, zo hebben we eerder gezien. Resveratrol kan de doorbloeding bevorderen, neuro-inflammatie en ongewenste oxidatie verminderen en indirect de aanmaak van neurotrofines stimuleren. Resveratrol kan daarom wel eens van groot belang zijn om de ziekteverschijnselen van long-covid sneller af te laten nemen. Er is wel meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te kunnen stellen.

1) In het onderzoek staat een fout. Volgens de geschreven tekst is de verbetering ongeveer 2 keer zo groot bij deze beoordeling maar volgens de cijfers in de tabel die in het artikel staat zou dit ongeveer 6 keer zo groot moeten zijn.

A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial Evaluating Concentrated Phytochemical-Rich Nutritional Capsule in Addition to a Probiotic Capsule on Clinical Outcomes among Individuals with COVID-19—The UK Phyto-V Study    Thomas R, Williams M, Aldous J, Yanagisawa Y, Kumar R, Forsyth R, Chater A. COVID. 2022; 2(4):433-449. https://doi.org/10.3390/covid2040031

SARS-CoV-2 is associated with changes in brain structure in UK Biobank Gwenaëlle Douaud et al Nature 7 maart 2022

Delen.

3 gedachten aan “Resveratrol tegen long Covid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.