Zwarte komijnzaadolie bij Covid

Nigella Sativa – zwarte komijnzaad – heeft in twee eerdere onderzoeken, die beschreven staan op deze site, gunstige effecten laten zien bij corona. In dit derde onderzoek werden niet de zaadjes gebruikt maar capsules met de olie uit deze zaadjes.

Er deden 183 mensen met klachten t.g.v. een coronainfectie mee aan het onderzoek. Het betrof een tamelijke jonge groep mensen met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. De helft kreeg, gedurende 10 dagen, 2 maal daags een capsule met 500 mg zwarte komijnzaadolie met circa 0,7% thymoquinone. De controlegroep kreeg geen placebo. Na 14 dagen werd gekeken hoeveel mensen er genezen waren. Dit was gedefinieerd als drie dagen symptoomvrij.

NSO= Nigella Sativa olie

In bovenstaande grafiek kunt u zien dat na twee weken 63% van de mensen die de zwarte komijnzaadolie hadden gekregen minstens drie dagen zonder klachten waren. Dit was 35% in de controlegroep.

Wat betreft de specifieke klachten was de duur van de volgende symptomen vooral veel korter in de nigella sativagroep: rillingen (verhoging en koorts), reukverlies, loopneus en verminderde eetlust.

In de loop van de twee weken werden drie mensen uit de controlegroep opgenomen in het ziekenhuis vanwege corona-longontsteking. In de zwarte komijnzaadoliegroep werd één persoon opgenomen vanwege ernstige misselijkheid en overgeven. Dit zou te maken kunnen hebben met een soort nadelige bijwerking of allergische reactie op de zwarte komijnzaadolie.

In dit onderzoek heeft nigella sativa dus ook een positief effect gehad al lijken de twee eerdere studies met de zaadjes nog positiever. Hierbij wil ik aantekenen dat in de nigella sativagroep toevallig meer mensen met diabetes en hoge bloeddruk zaten dan in de controlegroep. Mensen met deze onderliggende aandoeningen hebben een veel grotere kans op ernstige covid.

Wat betreft comorbiditeiten (onderliggende aandoeningen) was de nigella sativagroep niet bepaald in het voordeel.

In dit onderzoek zullen de cijfers wel positief zijn gekleurd door de open opzet zonder placebo.

Nigella sativa for the treatment of COVID-19: An open-label randomized controlled clinical trial
Abdulrahman E. Koshak, et al. Complement Ther Med. 2021 Sep; 61: 102769.

Gerelateerd:  Zwarte komijn tegen covid deel 2

Nigella sativa samen met honing tegen covid

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.