Visolie en vitamine E bij menstruatiepijnen

Bij dysmenorroe – heftige, pijnlijke menstruatie – kunnen diverse voedingsmiddelen en supplementen verlichting bieden. In dit onderzoek werden twee van deze middelen, die in eerdere onderzoeken gunstige resultaten hadden laten zien, gecombineerd.

De deelnemers aan het onderzoek waren 100 studenten die last hadden van primaire dysmenorroe d.w.z. dat er geen onderliggende aandoening aanwezig was voor de krampende pijn in de onderbuik die ze ervaarden tijdens de menstruatie.  Ze werden in vier groepen verdeeld:

De dosering was 300 mg omega-3 (EPA+DHA) en/of 200 IE vitamine E per dag, gedurende 8 weken.

De pijnklachten werden op een schaal van 1 tot 10 beoordeeld  bij de menstruatie voorafgaand aan het onderzoek en de menstruatie 2 maanden later.

De resultaten laten zien dat vooral de combinatie effectief was in het verminderen van de klachten:


Visolie, als bron van omega-3 vetzuren, kan een disbalans tussen de  omega-3 en omega-6 vetzuren herstellen. In het dieet van veel mensen is deze balans sterk verstoord door een hoge inname van de omega-6 vetzuren linolzuur en arachidonzuur. Deze verstoring leidt tot een overmatige aanmaak van prostoglandines die verantwoordelijk worden gehouden voor dysmenorroe.

 “Een toename van de concentratie prostoglandines in menstruatievloeistof is de belangrijkste index van dysmenorroe. Dus is onderdrukking van prostoglandines de belangrijkste remedie voor primaire dysmenorroe. Vitamine E voorkomt de peroxidatie van fosfolipiden, het vrijkomen van arachidonzuur [ een omega- 6 vetzuur dat niet alleen rechtstreeks in de voeding aanwezig is maar ook vanuit linolzuur in het lichaam wordt aangemaakt]  en de omzetting daarvan in prostoglandines.”

Vitamin E and fish oil, separately or in combination, on treatment of primary dysmenorrhea: a double-blind, randomized
clinical trial, Narges Sadeghi, Farnoush Paknezhad, Mohamadreza Rashidi Nooshabadi, Maria Kavianpour, Sima Jafari Rad & Hossein Khadem Haghighian (2018): Gynecological Endocrinology, DOI: 10.1080/09513590.2018.1450377

Gerelateerd: Vitamines bij menstruatiepijnen

Delen.

Eén gedachte over “Visolie en vitamine E bij menstruatiepijnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.