Hibiscusthee bloeddrukverlagend

Foto door Charlotte May van Pexels

Hibiscusthee heeft een duidelijke bloeddrukverlagende werking bij mensen met hoge bloeddruk. Dit blijkt uit diverse onderzoeken.

Onlangs verscheen een overzichtsartikel met meta-analyse waarin alle belangrijke klinische onderzoeken  waarbij het effect van hisiscusthee of extracten van de bloemen van de plant, hibiscus sabdariffa, werden besproken.

 

 

 

Hieronder ziet u een deel van een tabel uit het overzichtsartikel. Het betreft veranderingen in de systolische (boven-) druk. Hoe verder links van de verticale lijn, hoe sterker het effect. De eerste drie onderzoeken betreffen het drinken van hibiscusthee ( circa twee maal daags 2-3 gram per kop). De mensen in de controlegroepen dronken in plaats daarvan zwarte thee. In het onderzoek genaamd Mozaffari-Khosravi 2013 dronk de controlegroep groene thee. In dat onderzoek daalde de bloeddruk in beiden groepen – groene thee heeft ook een bloeddrukverlagend effect, alleen minder sterk – vandaar dat het verschil klein was.

In de onderzoeken onder het kopje placebo werden capsules met hibiscusextracten vergeleken met placebocapsules. Ook in deze onderzoeken had hibiscus duidelijk effect.

Captopril

Ook is hibiscusthee vergeleken met het veelgebruikte medicament bij hoge bloedruk captopril, een ACE remmer. In dit Mexikaanse onderzoek gebruikte men 10 gram gedroogde hibiscusbloemen per dag waarmee men thee moest zetten die men 10 minuten diende te laten trekken. De controlegroep kreeg twee maal daags 25 mg captopril. Na 4 weken waren de resultaten in beiden groepen nagenoeg hetzelfde.

SBP= systolische bloeddruk. DBP= diastolische bloeddruk. PP = polsdruk (verschil tussen boven- en onderdruk)

Het is niet helemaal duidelijk op welke manier hibiscus de bloeddruk verlaagt. Proeven lijken er op te wijzen dat hibiscus een ACE-remmer is waardoor vaatvernauwing wordt verminderd. Mogelijk is er daarom een wisselwerking met medicijnen die in de categorie ACE-remmers zitten zoals captopril, enelapril, lisinopril etc. of angiotensinereceptorblokkers.  Wat betreft de laatste categorie is bekend dat hibiscusthee niet goed samengaat met losartan. Het kan het gehalte van dit medicijn verhogen. Mogelijk kan hibiscus de uitscheiding van andere medicijnen verhogen en daarmee het gehalte verlagen zoals simvastatine, paracetamol en diclofenac.

A systematic review and meta-analysis of the effects of Hibiscus sabdariffa on blood pressure and cardiometabolic markers Lucy R Ellis et al. Nutrition Reviews, nuab104, Published: 20 December 2021

The effect of green tea and sour tea on blood pressure of patients with type 2 diabetes: a randomized clinical trial
Hassan Mozaffari-Khosravi et al. J Diet Suppl. 2013 Jun;10(2):105-15.

Effect of hibiscus sabdariffa on blood pressure in patients with stage 1 hypertension
Majid Jalalyazdi, et al. J Adv Pharm Technol Res. 2019 Jul-Sep; 10(3): 107–111.

Effectiveness and tolerability of a standardized extract from Hibiscus sabdariffa in patients with mild to moderate hypertension: a controlled and randomized clinical trial
A Herrera-Arellano et al Phytomedicine. 2004 Jul;11(5):375-82. doi: 10.1016/j.phymed.2004.04.001.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.