Berberine en probiotica bij diabetes

Zuurbes (Berberis vulgaris) is één van de planten die berberine bevatten.

In dit uitstekend uitgevoerd onderzoek werd gekeken of berberine en probiotica een gunstige invloed kunnen hebben op de suikerstofwisseling van nieuw gediagnosticeerde type 2 diabetici.

De onderzoekers vermoedden dat de bloedsuiker- en bloedlipiden verlagende werking van het kruidenextract  berberine gedeeltelijk gebaseerd is op een gunstige invloed op het microbioom (de samenstellling van de darmflora).  Men noemt hiervoor drie redenen. Ten eerste is de biologische beschikbaarheid van berberine gering. D.w.z. er komt niet zoveel in het bloed. Als de werking in de darmen plaatsvindt door beïnvloeding van de darmflora is dit ook niet nodig. Ten tweede is berberine – de diverse plantenextracten die berberine bevatten – een traditioneel middel tegen diarree in de ayurvedische en Chinese geneeskunde. Ten derde hebben de bloedglucoseverlagende medicamenten acarbose en metformine ook invloed op de samenstelling van het microbioom.

Aan het onderzoek deden meer dan 400 mensen jonger dan 70 mee bij wie recent diabetes type 2 was vastgesteld. Men had nog geen andere medicatie gekregen. De mensen werden verdeeld in 4 groepen. Groep 1 kreeg berberine en probiotica, groep 2 probiotica en placebo, groep 3 berberine en placebo en groep 4 dubbele placebo. De dosering was twee maal daags 600 mg berberine voor de maaltijd en probiotica1 één keer per dag voor het slapen gaan. Voor aanvang had men al minstens 2 maanden een dieet gevolgd om het bloedsuikergehalte te stabiliseren. Een week voor aanvang kreeg men een antibioticakuur met gentamicine om een verandering in het microbioom te versnellen.

Na 12 weken bleek dat berberine een sterke verbetering van de glucosespiegel had veroorzaakt. De probiotica hadden alleen een klein effect bij de mensen van  boven de 50. Hetzelfde gold voor de samenstelling van de darmflora. Deze veranderde sterker door de berberine dan door de probiotica.  Het gunstige effect op de suikerstofwisseling zou mogelijk verklaard kunnen worden door de invloed van de darmflora op de productie van galzouten. Met name verminderde berberine het gehalte van de darmbacterie R. bromii die secundaire galzuren produceert.

De verandering in geglyceerd hemoglobine (HbA1c), het primaire resultaat, was in de probiotica+berberine -1,04 % (een daling van circa 11 mmol/mol) en in de  berberine-alleengroep -0,99% (een daling van  circa 10 mmol/mol). Deze  waren significant groter dan die in de placebo- en probiotica-alleengroepen -0,59% en -0,53 %. Berberine veroorzaakte wel meer darmklachten als bijwerkingen zoals obstipatie.

Plac = placebo. Prob= probiotica. BBR = berberine. HbA1c (geglyceerd hoemoglobine) is een weergave van het gemiddelde bloedsuikergehalte van de voorafgaande 3 maanden. Bij de mensen die de berberine hadden gekregen was dit onder de streefwaarde van 7 % (53mmol/mol) gekomen.
  1. Bifidobacterium breve,  Bifidobacterium longum, Lactobacillus casei, Lactobacillus crispatus, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus gasseri

Gut microbiome-related effects of berberine and probiotics on type 2 diabetes (the PREMOTE study)Yifei Zhang, Yanyun Gu, et al, Nature Communications 11 5015 (2020)

Gerelateerd: Berberine verlaagt cholesterol

Delen.

2 gedachten aan “Berberine en probiotica bij diabetes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.