Berberine verlaagt cholesterol

Berberine is een kruidenextract dat gewonnen kan worden uit diverse planten waaronder de zuurbes (berberis vulgaris) en de Canadese geelwortel (hydrastis canadensis). Deze kruidenextracten worden gebruikt in diverse traditionele geneeswijzen bij verschillende aandoeningen. Momenteel is berberine vooral populair om het bloedsuikergehalte te helpen reguleren. Een recent onderzoek liet een duidelijke verlaging van de cholesterolwaardes zien bij mensen bij wie dit licht was verhoogd. Dit effect werd ook al in eerdere onderzoeken waargenomen.

Aan het recente onderzoek uit Hong Kong deden 84 mannen mee. In dit gerandomiseerde dubbelblind onderzoek kreeg de helft, gedurende 12 weken, 2 maal daags 500 mg berberine en de anderen kregen placebo’s. Na 12 weken was het totaalcholesterol gedaald van gemiddeld 5,4 mmol/L naar 4,9 mmol/L (-9,25%). Het LDL cholesterolgehalte was gedaald  van gemiddeld 3,3 mmol/L naar 3 mmol/l (-9,1%). In de placebogroep was er geen daling opgetreden. De berberine had geen effect op het testosterongehalte.

Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Bij PCOS, waar veel vrouwen last van hebben, speelt een relatief hoog testosterongehalte een rol. Aan dit onderzoek deden ongeveer 90 vrouwen mee met deze aandoening. Iedereen kreeg het medicijn Diane 35 dat bestaat uit het antiandrogeen cyproteronacetaat en het oestrogeen ethinylestradiol. Een derde kreeg daarnaast 3 maal daags 500 mg berberine. Groep 2 kreeg 3 x daags 500 mg metformine (alleen de eerste week slechts 2 x daags om bijwerkingen te minimaliseren) en groep 3 kreeg, naast de Diane 35, placebocapsules. Ook kreeg iedereen de opdracht meer te gaan bewegen en om de inname van koolhydraten en vetten te matigen.

De resultaten van een groot aantal metingen na drie maanden vindt u in tabel 1. De eerste kolommen zijn van de berberinegroep, de tweede van de metforminegroep en de derde van de placebogroep.

In alle drie de groepen traden sterke verbeteringen op. Zowel wat betreft de suikerstofwisseling, de cholesterolwaardes als het testosterongehalte. In de groepen die de berberine of de metformine hadden gekregen waren deze verbeteringen groter dan in de groep die alleen het medicijn had gekregen. De berberinegroep had ook beter gepresteerd dan de metforminegroep wat betreft de taille/heup ratio, het nuchter glucosegehalte, nuchter insuline, Homa-ir (mate van insulineresistentie), de vrije androgeenindex en de drie cholesterolgehaltes.

Volgens een meta-analyse, die ik nu niet in detail ga bespreken, zijn er nog diverse andere onderzoeken die verlaging van de cholesterol- en triglyceridewaardes lieten zien. Hier werd ook specifiek gekeken naar de mogelijke nadelige bijwerkingen. De enige die men vond was obstipatie en bij overdosering andere maag- en darmklachten. Berberine lijkt geen spier- en vermoeidheidsklachten te geven zoals statines in sommige gevallen. Er is ook de combinatie simvastatine + berberine onderzocht in 4 studies met in totaal 344 deelnemers. Dit gaf minder nadelige bijwerkingen dan alleen simvastatine.

“In totaal is de incidentie van bijwerkingen zoals verhoging van transaminase en spierpijn  significant lager in berberine alleen of in combinatie met simvastatine dan
alleen simvastatine, maar de incidentie van constipatie was hoger dan alleen simvastatine.”

Effect of Berberine on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Mechanistic Randomized Controlled Trial
Jie V Zhao et al Nutrients. 2021 Jul 26;13(8):2550. doi: 10.3390/nu13082550.

A clinical study on the short-term effect of berberine in comparison to metformin on the metabolic characteristics of women with polycystic ovary syndrome. Wei Wei et al Eur J Endocrinol. 2012 Jan;166(1):99-105.

Efficacy and Safety of Berberine Alone or Combined with Statins for the Treatment of Hyperlipidemia: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials Li-Shuang Zhang et al Am J Chin Med . 2019;47(4):751-767. doi: 10.1142/S0192415X19500393. Epub 2019 May 16.

Delen.

2 gedachten aan “Berberine verlaagt cholesterol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.