Voedingsmiddelen en dementie

Voeding is een cruciale speler bij het handhaven van een goede hersenfunctie met toenemende leeftijd. Veel voedingscomponenten kunnen de moleculaire mechanismen beïnvloeden waarvan wordt gedacht dat ze bijdragen aan achteruitgang van het denkvermogen, waaronder oxidatieve stress, neuro-inflammatie – vaak een ontstekingsreactie in de hersenen – en verminderde doorbloeding door achteruitgang van de toestand van de bloedvaten. Verschillende onderzoeken hebben zelfs een beschermende rol gesuggereerd van bepaalde voedingsstoffen en voedingsbestanddelen (bijv. Omega-3-vetzuren, B-vitamines, polyfenolen en carotenoïden uit plantaardige voedingsmiddelen). Hierover hebben we dan ook al veel artikelen gepubliceerd. Ook voedselgroepen (bijv. groente en fruit) en voedingspatronen bijv. het Mediterraan dieet, het Dash dieet dat is ontwikkeld tegen hoge bloeddruk en het MIND dieet, dat het beste van deze twee diëten probeert te combineren worden onderzocht op een beschermende werking tegen dementie. Ook staan ketogene diëten met middelange keten vetzuren (kokosolie) in de belangstelling.  Het meeste van het tot dusver beschikbare bewijs met diëten en groepen voedingsmiddelen is echter observationeel en vaak inconsistent en gefragmenteerd.  Een deel van deze inconsistenties kan te wijten zijn aan verkeerde rapportage van fouten die inherent zijn aan de voedsel intake-onderzoeken die vaak worden gebruikt. Ook kan het zijn dat deze diëten voedingmiddelen bevatten die minder gunstig zijn dan wordt gedacht. Omdat dit dan gecombineerd wordt met andere voedingsmiddelen is het lastig te achterhalen welke dit zijn.  Aan de andere kant zijn op biomarkers gebaseerde onderzoeken, die minder vatbaar zijn voor meetfouten, meestal beperkt zijn tot slechts enkele kandidaat-biomarkers. De studie waarover ik het hier wil hebben analyseerde de relatie tussen het metabolisme van voedingscomponenten, de darm-microbiota, het endogene metabolisme en cognitieve stoornissen.

In deze Franse studie werden 842 mensen uit Bordeaux en Dijon ongeveer 12 jaar gevolgd. Bij aanvang was iedereen ouder dan 65 jaar en geestelijk nog helemaal in orde. De mate van cognitieve achteruitgang werd getest d.m.v. 5 neuropsychologische testen.  Het bloed werd onderzocht op een groot aantal metabolieten die het gevolg zijn van de inname van bepaalde voedingsmiddelen. Vervolgens bestudeerde men of er een verband was tussen deze metabolieten en versnelde of juist verminderde afname van het denkvermogen. Deze analyses werden op diverse wijze uitgevoerd.

De resultaten tonen een beschermend verband tussen metabolieten afkomstig van cacao, koffie, paddenstoelen en rode wijn, microbieel metabolisme ( d.w.z. d.m.v. de darmflora) van polyfenolrijke voedingsmiddelen (appel, cacao, groene thee, bosbessen, sinaasappels en granaatappels) en cognitieve stoornissen bij ouderen. De inname van kunstmatige zoetstoffen en van alcohol stonden in verband met een verhoogd risico op achteruitgang van het denkvermogen.

Food and Microbiota Metabolites Associate with Cognitive Decline in Older Subjects: A 12 Year Prospective Study Raúl González-Domínguez et al. Molecular Nutrition Food research 18 oktober 2021

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.