Zwarte komijn tegen covid deel 2

Enige tijd geleden publiceerden we een verslag over een onderzoek met Nigella Sativa (zwarte komijnzaad) samen met honing bij matig tot ernstig zieke coronapatiënten dat bijzonder gunstige resultaten had laten zien. Nu is er een nieuwe studie gepubliceerd met alleen zwarte komijnzaad. Ook deze was erg positief.

Het betrof een Irakese studie onder 419 mensen met een corona-infectie. De deelnemers werden gerandomiseerd in twee groepen, 259 vormden de controlegroep die de standaard zorgbehandeling kreeg en 160 deelnemers kregen daarnaast zwarte komijnzaad 40 mg / kg lichaamsgewicht oraal per dag gedurende 14 dagen. Een theelepel per dag is dus meer dan voldoende. De controlegroep kreeg geen “placebozaadjes”.
Patiënten met hypertensie, ischemisch hartziekte, diabetes mellitus, bronchiale astma, morbide obesitas of patiënten met meer dan één van deze  comorbiditeit werden ook in de studie opgenomen. Alleen  mensen met nierdialyse, ernstige chronische leverziekte, zwangere vrouwen of  vrouwen die borstvoeding gaven waren uitgesloten van deelname. De ernst van de infectie was gegroepeerd als: milde ziekte inclusief patiënten met milde symptomen van covid-19 zonder aanwijzingen voor longontsteking; matig met longontsteking en ernstig waarbij beademing is vereist.

Na 70 dagen werd gekeken bij hoeveel patiënten er ernstige covid was opgetreden en wat de sterftecijfers waren. Het bleek  dat het percentage ernstige covid 17% was in de controlegroep en 5,4% in de nigella sativagroep. Er waren 14 overlijdens in de controlegroep (5,4%)  en geen enkele in de groep die de zwarte komijnzaad had gekregen.

 

Clinical trial of black seeds against covid – 19 in Kirkuk city/ Iraq  Kadhim Ali Abbas Al-Haidari, TunjaiNamiq Faiq, OzdanAkram Ghareeb Indian Journal of Forensic Medicine & Toxicology, July-September 2021, Vol. 15, No. 3

Gerelateerd: Nigella Sativa samen met honing tegen covid

Delen.

2 gedachten aan “Zwarte komijn tegen covid deel 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.