N-acetylcysteïne bij Covid

N-acetylcysteïne (NAC) is de stabiele versie die in supplementen wordt gebruikt van het aminozuur l-cysteïne. Eerder is aangetoond dat suppletie met NAC bepaalde immuunfuncties bij ouderen kan verbeteren en de ernst van een griepinfectie kan verminderen. Daarom is in Griekenland onderzocht of NAC misschien ook van nut kan zijn bij corona.

Dit is een observationele, retrospectieve studie bij patiënten met matige of ernstige COVID-19 longontsteking die opgenomen waren in het ziekenhuis tijdens de derde pandemiegolf vanaf 1 februari tot 30 april 2021 in het Patras University Hospital. Dat wil zeggen dat het niet het beste bewijs kan leveren zoals bij een ‘gerandomiseerd, dubbelblind ‘onderzoek maar het levert natuurlijk wel bewijs als de verschillen groot zijn tussen de groep die het middel heeft gekregen en de andere groep.

Een deel van de 126 in die periode opgenomen coronapatiënten kreeg naast de standaardbehandeling (1) gedurende maximaal 14 dagen 2 x daags 600 mg NAC. Men keek of er verschil was in het aantal mensen bij wie ernstig ademhalingsfalen optrad waarbij kunstmatige beademing noodzakelijk wordt en men keek naar de sterftecijfers. De gemiddelde leeftijd was 62 jaar.

Veel meer patiënten in de controlegroep kregen ernstig ademhalingsfalen (SRF)

Hieronder ziet u de sterftecijfers na 14 en na 28 dagen en daaronder de sterftecijfers opgedeeld in de ingedeelde categorie bij opname ‘matige COVID’ en ‘ernstige COVID’

“Betreffende patiënten met matige ziekte bij opname stierf geen van de 16  in de NAC-groep, terwijl in de controlegroep 3 van de 28 patiënten stierven binnen de eerste 14 dagen en één extra patiënt stierf binnen 28 dagen; maar deze trend voor sterftereductie door NAC bereikte niet statistische significantie vanwege het kleine aantal matig zieke patiënten.”

In de groep ernstig zieke patiënten bij opname was het verschil in sterfte wel statistisch significant d.w.z. dat de kans op een toevallige uitkomst wel erg klein is. In de NAC groep overleden 2 van de 42  versus 8 van de 40 in de controlegroep

“Concluderend, de huidige studie levert bewijs: dat 1200 mg/dag orale NAC-toediening bij patiënten met COVID-19-pneumonie de ontwikkeling van ernstige ademhalingsinsufficiëntie voorkomt en de overleving verbetert. Onze bevindingen moeten worden bevestigd door goed ontworpen prospectieve klinische proeven. Bovendien is de optimale tijd voor het starten van de NAC-behandeling (bijv. vroeg na het begin van de symptomen of later in het ziekteverloop), nog niet helemaal duidelijk. Tot die tijd, gezien het uitstekende veiligheidsprofiel en de lage kosten van orale NAC,  kan het gebruik ervan als aanvullende therapie in COVID-19 een verstandige keuze zijn.”

Quinoa, soja, lamsvlees en eieren zijn enkele voedselbronnen van dit aminozuur.

(1) Standaard van zorg bestond uit extra zuurstof, antibiotica en indien nodig intraveneuze vloeistoffen en elektrolyten, profylactische heparine met laag molecuulgewicht, terwijl patiënten met SpO2 94% op kamerlucht die extra zuurstof nodig hadden, kregen bovendien remdesivir 200 mg IV eenmaal, daarna 100 mg IV per dag gedurende 4 dagen en dexamethason 6 mg IV of PO QD gedurende 10 dagen of tot ontslag, volgens de behandelrichtlijnen van de National Institutes of Health en de Nationale (Griekse) Volksgezondheidsorganisatie.

N-acetyl-cysteine reduces the risk for mechanical ventilation and mortality in
patients with COVID-19 pneumonia: a two-center retrospective cohort study, Stelios F. Assimakopoulos, Diamanto Aretha, Dimitris Komninos, Dimitra Dimitropoulou, Maria Lagadinou, Lydia Leonidou, Ioanna Oikonomou, Athanasia Mouzaki & Markos Marangos (2021): Infectious Diseases, DOI: 10.1080/23744235.2021.1945675

Gerelateerd: N-acetylcysteine tegen de griep

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.