Multivitamine, maar niet cacao, vermindert achteruitgang denkvermogen

[ Bijgewerkt op 15-9-2022]  Dit Amerikaans onderzoek levert nieuw bewijs dat dagelijkse multivitamine-suppletie de cognitieve functie bij oudere vrouwen en mannen ten goede kan komen, en de multivitamine-effecten kunnen meer uitgesproken zijn bij deelnemers met hart- en vaatziekten. Men vond in deze placebo-gecontroleerde onderzoek geen effect van de dagelijkse inname van een geconcentreerd cacao-extract.

Men gebruikte een niet bijzonder sterke multivitamine en mineralentablet. Relatief het hoogst gedoseerd in deze tablet was vitamine B12 met 25 mcg (1000 % ADH). (Samenstelling vindt u hier)

De studie is een substudie van een groter onderzoek dat de effecten van cacao-extract (500 mg/dag cacaoflavanolen) en een standaard multivitamine-mineraal vergeleek met placebo op cardiovasculaire en kankeruitkomsten bij meer dan 21 000 oudere deelnemers. Dit onderdeel (COSMOS-Mind genaamd) omvatte 2262 volwassenen van 65 jaar en ouder zonder dementie die cognitieve tests ondergingen bij aanvang en jaarlijks gedurende 3 jaar. De gemiddelde leeftijd bij aanvang was 73 jaar. Alle studiegroepen waren evenwichtig met betrekking tot demografie, cardio-geschiedenis, diabetes, depressie, rookstatus, alcoholgebruik, chocolade-inname en eerder multivitaminengebruik. Cognitieve scores op baseline waren ook vergelijkbaar tussen onderzoeksgroepen.

Met keek in eerste instantie wat het effect was van cacao-extract versus placebo op de samengestelde Global Cognitive Function-score. De secundaire uitkomstmaat was het effect van de multivitamine versus placebo op de globale cognitieve functie d.w.z. het denkvermogen. Bijkomende resultaten waren onder meer de impact van supplementen op de uitvoerende functie en het geheugen en de behandelingseffecten voor vooraf gespecificeerde subgroepen, inclusief proefpersonen met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Alleen mensen die een hartaanval of beroerte hadden gehad mochten niet meedoen aan het onderzoek.
Onderzoeksleider mevrouw Baker vertelt in haar presentatie op het congres waar de resultaten werden gepresenteerd:

“We zien de te verwachten oefeneffecten, maar er is geen scheiding tussen de actieve en placebogroep voor wat betreft de cacao ”
“We zien een positief effect van multivitaminen voor de actieve groep ten opzichte van placebo, met een piek na 2 jaar en dit blijft  daarna stabiel in de tijd,”

In de placebogroepen traden ook verbeteringen op in de testresultaten. Dit komt door wat mevrouw Baker oefeneffecten noemt. Als je dergelijke intelligentietests al eerder hebt gedaan dan wordt je er beter in.

Er waren vergelijkbare bevindingen voor de samengestelde geheugenscore en de samengestelde score voor de uitvoerende functie. “We hebben ‘significantie’ in alle drie, waar de twee lijnen scheiden boven de oefeneffecten”, zei Baker.
Bij mensen die bij aanvang last hadden van hart- en vaatziekten was het effect het sterkst.

“Dagelijkse suppletie met multivitamine-mineralen [gedurende 3 jaar] lijkt de cognitieve veroudering met 60% of met 1,8 jaar te vertragen,” voegde Baker toe.

Design and Baseline Characteristics of the Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study for the Mind COSMOS-Mind
Laura D. Baker,et al.Contemp Clin Trials. 2019 Aug; 83: 57–63.

Multivitamins, but Not Cocoa, Tied to Slowed Brain Aging Medscape Psychiatry Medical News

Effects of cocoa extract and a multivitamin on cognitive function: A randomized clinical trial
Laura D. Baker,Joann E. Manson,Stephen R. Rapp,Howard D. Sesso,Sarah A. Gaussoin,Sally A. Shumaker,Mark A. Espeland

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.