Curcumine voor meer spierkracht

Extracten van geelwortel kunnen mogelijk bijdragen aan het behoud of de versterking van de spierkracht bij ouderen en bij mensen die weinig sporten. Dit blijkt uit diverse onderzoeken.

Het onderzoek uit 2016 is gefinancierd door de producent van het specifieke geelwortelpreparaat curcumin meriva en werd uitgevoerd in Italië. De deelnemers waren gezonde proefpersonen > 65 jaar met schijnbaar verlies van kracht (sarcopenie) en met vermoeidheidsklachten. De 86 deelnemers werden in drie groepen verdeeld (1) standaard management (beweging, evenwichtige voeding inclusief eiwitten) (33 mensen); (2) standaardbehandeling + curcumin Meriva één gram (2 capsules) per dag (31 mensen); (3) standaardbehandeling + curcumin Meriva één gram/dag + andere suppletie (22) (800 IE vitamine D3, 500 mg vitamine C, 3 gram L-isoleucine en 1 gram L-carnitine. Een aantal functionele en biochemische metingen werden vooraf en na drie maanden gedaan (handgreep, gewichtheffen, moe voelen na fietsen, wandelen en trapklimmen; algemene fitheid, proteïnurie, oxidatief spanning, Karnofsky-schaal; linker ventrikel ejectie fractie (hartfunctie).
RESULTATEN: Aanzienlijke verbeteringen in alle parameters, met betrekking tot baselinewaarden werden waargenomen in de twee suppletiegroepen terwijl er geen verbetering werd waargenomen in de standaardgroep die geen suppletie kreeg. Na drie maanden onthulde de vergelijking tussen groepen een statistisch voordeel in alle parameters voor beide suppletie groepen vergeleken met de standaard alleen-standaardbegeleidinggroep. De groep die ook de andere supplementen had gekregen deed het nog wat beter dan de groep die alleen het geelwortelextract had gekregen. Enkele cijfers ziet u in de tabel hieronder

Het tweede onderzoek is ook door de producent van het supplement betaald. in dit geval een firma uit India. Dit geelwortelextract  genaamd Curit is, net als curcumin meriva,  een zogenaamd liposomale verbinding met lecithine. De resultaten van dit kleinere onderzoek, 30 personen in totaal, waren positief in de suppletiegroep maar wat minder uitgesproken. Hier was er geen aanvullende begeleiding en de dosering waarschijnlijk lager.

“De resultaten toonden aan dat suppletie met Cureit resulteerde in een significante toename van 1,43% (P<.001) in de handgreepsterkte in vergelijking met placebo. Het gewichthefvermogen van proefpersonen die het supplement hadden gekregen vertoonde een toename van 6,08%, terwijl placebo een afname van 4,54% liet zien na het einde van de onderzoeksperiode. De resultaten toonden aan dat  het curcuminsupplement de neiging had om een positief effect te hebben op de afgelegde afstand voordat men moe werd “

De derde publicatie die ik wil bespreken betreft een meta-analyse van 5 onderzoeken op dit gebied.   Drie onderzoeken werden gedaan met weer een ander supplement genaamd Theracurmin. In deze onderzoeken waren de deelnemers jonger, waren van kortere duur en men keek o.a. naar het effect van suppletie op de gevolgen van training. Men concludeert:

“Onze review toonde aan dat suppletie met curcumine ontstekingen en spierpijn als gevolg van acute fysieke activiteit verminderde. Bovendien heeft het spierherstel en sportprestaties verbeterd en vermoeidheid verminderd”

Effects of Curcumin Supplementation on Inflammatory Markers, Muscle Damage, and Sports Performance during Acute Physical Exercise in Sedentary Individuals, Kelly Aparecida Dias, et.al. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2021, Article ID 9264639, 13 pages, 2021. https://doi.org/10.1155/2021/9264639

A novel phospholipid delivery system of curcumin (Meriva®) preserves muscular mass in healthy aging subjects
F. Franceschi, et al. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016; 20 (4): 762-766

The Efficacy of the Novel Bioavailable Curcumin (Cureit) in the Management of Sarcopenia in Healthy Elderly Subjects: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind Clinical Study Karthik Varma, Augustine Amalraj, Chandradhara Divya, and Sreeraj Gopi Journal of Medicinal Food VOL. 24, NO. 1

Gerelateerd: Ashwagandha voor meer spierkracht en conditie

Visolie voor spierkracht gepensioneerden

Magnesium verbetert lichamelijk functioneren vrouwen

Meer eiwitten voor ouderen

 

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.