Pecannoten verlagen cholesterol

Volgens een studie van de universiteit van Georgia, de Amerikaans staat waar veel pecannoten geteeld worden, verlagen deze noten de cholesterolgehaltes aanmerkelijk.

Het betrof een onderzoek met 56 deelnemers die last hadden van overgewicht (BMI >28) of bij wie verhoogde cholesterolgehaltes waren geconstateerd. Zij werden in 3 groepen verdeeld. Groep 1 en groep 2 moesten circa 68 gram (470 kcal) pecannoten per dag eten gedurende 8 weken. Het verschil tussen deze 2 groepen was dat men in groep 2 bewust 470 kcal van het reguliere dieet moest afhalen terwijl groep 1 deze instructie niet kreeg. Groep 3 was de controlegroep die geen pecannoten kreeg.

Na 8 weken waren de cholesterolgehaltes verbeterd in de twee groepen die de noten hadden gekregen. Het totaalcholesterol in beiden groepen met 5% en het LDL-C was met gemiddeld 9,8% verlaagd in groep 1 en met 6,3 % in groep 2. Deze verlagingen zijn des te opmerkelijk omdat de aanvang gehaltes  niet zo hoog waren. Het LDL-C was bij aanvang gemiddeld 3,6 mmol/L. Verder was het niet nuchtere glucosegehalte gedaald in groep 2 en het triglyceridegehalte in groep 1.

Pecan-Enriched Diets Alter Cholesterol Profiles and Triglycerides in Adults at Risk for Cardiovascular Disease in a Randomized, Controlled Trial Liana L Guarneiri, Chad M Paton, Jamie A Cooper the Journal of Nutrition 12 augustus 2021

Gerelateerd: Noten zijn goed voor het hart

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.