Citicoline verbetert geheugen

Een recente studie met oudere volwassenen liet verbeteringen zien in het denkvermogen door suppletie met het cholinesupplement citicoline.

Cytidine 5-difosfocholine (citicoline) bestaat uit ribose, pyrofosfaat, cytosine en choline. Het is een endogeen (lichaamseigen) tussenproduct in de biosynthese van structurele membraanfosfolipiden en hersenacetylcholine. Het vormt onderdeel van het Bredesen protocol voor verbetering van het denkvermogen. Deelnemers waren 100 mensen bij wie op zijn minst enige achteruitgang van het denkvermogen was vastgesteld maar bij wie (nog) geen Alzheimer was geconstateerd. De gemiddelde leeftijd was 65 jaar. De helft kreeg gedurende 12 weken 500 mg citicoline per dag en de anderen een placebo. Vooraf en na afloop werden allerlei cognitieve tests gedaan die de kwaliteit van het geheugen en andere aspecten van het denkvermogen vaststelde. Op twee van deze testen scoorden de mensen die het supplement hadden gekregen beduidend beter dan de mensen uit de placebogroep.
De test uit figuur 2 beoordeelde diverse aspecten van het korte termijngeheugen.

“Composite memory” scores verbeterden sterker in de citicolinegroep. Het is overigens normaal dat mensen, als er geen veranderingen zijn opgetreden, de tweede keer iets beter scoren bij dergelijke testen omdat men het al eerder heeft gedaan.

In figuur 3 ziet u de uitslag van de “paired associates” test, een ruimtelijke geheugentest. In de korte video daaronder kunt u een uitleg zien.

Er waren ook testen die geen of weinig verschil lieten zien tussen de twee groepen (Monkey Ladder, Digit Span, Interlocking Polygon Task en Sustained Attention to Response Task ).

De onderzoekers menen dat het episodisch geheugen, d.w.z. het geheugen voor gebeurtenissen, verbeterde door de citicoline.

Een eerder onderzoek uit 1996 liet ook verbeteringen zien door het gebruik van  citicoline bij mensen met geheugenproblemen. in dat onderzoek werden hogere doseringen gegeven ( 1000 mg – 2000 mg per dag).

Citicoline and Memory Function in Healthy Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial
Eri Nakazaki, et. al The Journal of Nutrition, Volume 151, Issue 8, August 2021, Pages 2153–2160

Citicoline improves verbal memory in aging P A Spiers et.al Arch Neurol. 1996 May;53(5):441-8.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.