Verbetering ratio omega-3 – omega-6 vetzuren tegen migraine

Een dieet met meer vette vis hielp migrainepatiënten hun maandelijkse aantal episodes met hoofdpijn en  de intensiteit ervan te verminderen in vergelijking met deelnemers die een dieet volgden dat hoger was in plantaardige vetten en oliën, volgens een nieuwe grote Amerikaanse studie.

De 182 deelnemers aan het onderzoek hadden minstens 5 en maximaal 20 migrainedagen per maand. Ze werden in drie groepen verdeeld die ieder een bepaald dieet moesten volgen waarvan men de meeste voedingsmiddelen kreeg thuisbezorgd. Groep 1 was de controlegroep. Het dieet was een ‘normaal’ dieet waarbij circa 7 % van de calorieën geleverd werd door het omega-6 vetzuur linolzuur. In deze groep was het gehalte EPA +DHA beperkt tot maximaal 150 mg per dag. In groep 2 was de hoeveelheid linolzuur ongeveer hetzelfde maar was het omega-3 (EPA+DHA) gehalte veel hoger: 1,5 gram per dag. In groep 3 was dit laatste ook het geval en was bovendien het linolzuurgehalte verlaagd tot 1,8% van de energieinname.

Tijdens de interventieperiode van 16 weken noteerden de deelnemers hun aantal migrainedagen, duur en intensiteit, samen met hoe hun hoofdpijn hun vermogen om te functioneren op het werk, op school en in hun sociale leven beïnvloedde, en hoe vaak ze pijnstillers moesten nemen. Toen de studie begon, hadden de deelnemers gemiddeld meer dan 16 hoofdpijndagen per maand, meer dan vijf uur migrainepijn per hoofdpijndag, en hadden baselinescores die een ernstige impact op de kwaliteit van leven vertoonden ondanks het gebruik van meerdere hoofdpijnmedicatie.

Groep 3 met het dieet met minder plantaardige olie en meer vette vis zorgde voor een vermindering van 30% tot 40% van het totale aantal hoofdpijnuren per dag, het aantal ernstige hoofdpijnuren per dag en het totale aantal hoofdpijndagen per maand in vergelijking met de controlegroep. Bloedmonsters van deze groep deelnemers hadden ook lagere niveaus van pijngerelateerde lipiden. Ook was er een kleine afname in het gebruik van medicatie. In groep 2 traden ook verbeteringen op maar die waren geringer dan in groep 3.

“Deze bevinding suggereert dat de interventies waarschijnlijk een vergelijkbare werkzaamheid hebben bij episodische migraine en chronische migrainepopulaties(-) In vergelijkbare post-hocanalyses zagen we dat deelnemers met een hogere  body mass index (BMI) een grotere vermindering van hoofdpijn ervoeren met het dieet [uit groep 3] . Dit kan een relevante bevinding zijn omdat mensen met een hogere BMI meer hoofdpijn hebben en een verhoogd risico hebben op migraine (episodisch en chronisch). Omdat onze drie diëten zijn ontworpen om de inname van niet-gecontroleerd voedsel gelijk te houden en het gewicht van de deelnemers gedurende de onderzoeksperiode stabiel te houden, is het onwaarschijnlijk dat veranderingen in de lichaamssamenstelling of in de inname van niet-gecontroleerd voedsel deze bevindingen verklaren.”

Voorgestelde mechanismen die voedings-n-6- en n-3-vetzuren en hun oxylipinederivaten koppelen aan het ontstaan van hoofdpijn. Paneel linksboven: moderne diëten bevatten doorgaans weinig voedselbronnen van n-3 EPA en DHA (bijv. vis en schaaldieren) en rijk aan plantaardige oliën die rijk zijn aan het  n-6  linolzuur; bovenste middelste paneel: circulerend bloed bevat deze n-3- en n-6-vetzuren, waaronder rode bloedcellen die leveren weefselvetzuren, en immuuncellen die ontstoken weefsels kunnen infiltreren en directe voorlopers zijn van nociceptieve oxylipines die kunnen handelen op zenuwuiteinden; paneel rechtsboven: n-3- en n-6-vetzuren zijn belangrijke componenten van lipidemembranen van weefsels die zenuwcellen van  de nervus trigeminus bevatten, zoals hersenvliezen, schedelvaten, slijmvliezen, de nervus trigeminus zelf en de vetzuren in pijnverwerkingsroutes ( myeline, astrocyten en neuronen van het centrale zenuwstelsel); onderste paneel: deze vetzuren dienen als voorlopers voor de synthese van oxylipines met pronociceptieve en antinociceptieve eigenschappen, waaronder prostaglandinen, leukotriënen, octadecanoïden, resolvinen en n-3 mono-epoxiden. Oxylipines activeren GPCR’s en TRP-kanaalreceptoren om activering van de trigeminuszenuw en gelokaliseerde afgifte van CGRP te reguleren. Oxylipines werken ook direct op vasculaire weefsels om vasodilatatie op te roepen en de vasculaire permeabiliteit te verhogen (niet getoond). Vier oxylipinereceptoren die zijn verrijkt met menselijke trigeminuszenuw worden getoond in het onderste paneel. AA = arachidonzuur; CGRP = calcitonine-gen-gerelateerd peptide; DHA = docosahexaeenzuur; EPA = eicosapentaeenzuur; EpOME=epoxide van linolzuur; GPCR=G-eiwit gekoppelde receptor; HDHA = hydroxydocosahexaeenzuur; HETE = hydroxyeicosatetraeenzuur; HODE = hydroxyoctadecadieenzuur; LA = linolzuur; LTB4R = leukotrieen B4-receptor; TRP = voorbijgaande receptorpotentiaal

Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. C.E. Ramsden et.al BMJ 2021

Frequency, intensity of monthly migraines declined among those on higher fish oil diet persbericht

Gerelateerd: Gember tegen migraine

Carnitine, magnesium en co q10 bij migraine

Magnesium, vitamine B2 en co q10 bij migraine

Dokter Mauskop en migraine

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.