Een dieet met meer vette vis hielp migrainepatiënten hun maandelijkse aantal episodes met hoofdpijn en de intensiteit ervan te verminderen in vergelijking met deelnemers die een dieet volgden dat hoger was in plantaardige vetten en oliën, volgens een nieuwe grote Amerikaanse studie.
De 182 deelnemers aan het onderzoek hadden minstens 5 en maximaal 20 migrainedagen per maand. Ze werden in drie groepen verdeeld die ieder een bepaald dieet moesten volgen waarvan men de meeste voedingsmiddelen kreeg thuisbezorgd. Groep 1 was de controlegroep. Het dieet was een ‘normaal’ dieet waarbij circa 7 % van de calorieën geleverd werd door het omega-6 vetzuur linolzuur. In deze groep was het gehalte EPA +DHA beperkt tot maximaal 150 mg per dag. In groep 2 was de hoeveelheid linolzuur ongeveer hetzelfde maar was het omega-3 (EPA+DHA) gehalte veel hoger: 1,5 gram per dag. In groep 3 was dit laatste ook het geval en was bovendien het linolzuurgehalte verlaagd tot 1,8% van de energieinname.
Tijdens de interventieperiode van 16 weken noteerden de deelnemers hun aantal migrainedagen, duur en intensiteit, samen met hoe hun hoofdpijn hun vermogen om te functioneren op het werk, op school en in hun sociale leven beïnvloedde, en hoe vaak ze pijnstillers moesten nemen. Toen de studie begon, hadden de deelnemers gemiddeld meer dan 16 hoofdpijndagen per maand, meer dan vijf uur migrainepijn per hoofdpijndag, en hadden baselinescores die een ernstige impact op de kwaliteit van leven vertoonden ondanks het gebruik van meerdere hoofdpijnmedicatie.
Groep 3 met het dieet met minder plantaardige olie en meer vette vis zorgde voor een vermindering van 30% tot 40% van het totale aantal hoofdpijnuren per dag, het aantal ernstige hoofdpijnuren per dag en het totale aantal hoofdpijndagen per maand in vergelijking met de controlegroep. Bloedmonsters van deze groep deelnemers hadden ook lagere niveaus van pijngerelateerde lipiden. Ook was er een kleine afname in het gebruik van medicatie. In groep 2 traden ook verbeteringen op maar die waren geringer dan in groep 3.
“Deze bevinding suggereert dat de interventies waarschijnlijk een vergelijkbare werkzaamheid hebben bij episodische migraine en chronische migrainepopulaties(-) In vergelijkbare post-hocanalyses zagen we dat deelnemers met een hogere body mass index (BMI) een grotere vermindering van hoofdpijn ervoeren met het dieet [uit groep 3] . Dit kan een relevante bevinding zijn omdat mensen met een hogere BMI meer hoofdpijn hebben en een verhoogd risico hebben op migraine (episodisch en chronisch). Omdat onze drie diëten zijn ontworpen om de inname van niet-gecontroleerd voedsel gelijk te houden en het gewicht van de deelnemers gedurende de onderzoeksperiode stabiel te houden, is het onwaarschijnlijk dat veranderingen in de lichaamssamenstelling of in de inname van niet-gecontroleerd voedsel deze bevindingen verklaren.”
Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial. C.E. Ramsden et.al BMJ 2021
Frequency, intensity of monthly migraines declined among those on higher fish oil diet persbericht
Gerelateerd: Gember tegen migraine
Carnitine, magnesium en co q10 bij migraine
Magnesium, vitamine B2 en co q10 bij migraine
Delen.
Geef een reactie