Omega-3-vetzuren, vitamine D, en preventie van hart- en vaatziekten

In de VS is een erg groot dubbelblind onderzoek uitgevoerd naar de effecten op de gezondheid van extra vitamine D en omega-3 vetzuren uit vis. Dit onderzoek had meer dan 25 000 proefpersonen. Vorig jaar schreven we over de resultaten m.b.t. de mogelijke bescherming van vitamine D tegen kanker. Nu gaat het over cardiovasculaire aandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes en de sterfte t.g.v. van hart- en vaatziekten.

Hier ziet u de opzet van het onderzoek. Er waren 4 groepen. Vitamine D + placebo, EPA/DHA plus placebo, Vitamine D + EPA/DHA en placebo +placebo.

De deelnemers gebruikten gemiddeld 5,3 jaar de capsules. De dosering was 2000 IE vitamine D per dag en 1 gram (1000 mg) EPA+DHA per dag.

Over vitamine D kunnen we kort zijn. Deze vitamine had geen effect op hart- en vaatziekten.  De EPA/DHA capsules hadden wel een positief effect.

Dit zijn de grafieken van alle proefpersonen ongeacht de visconsumptie. Links alle cardiovasculaire gebeurtenissen en rechts hartinfarcten.

Zoals in bovenstaande grafiek is te zien verminderden de omega-3 het aantal hartinfarcten. Het risico was 28 % lager. Fatale hartinfarcten kwamen  zelfs 50% minder voor in de groepen die de EPA/DHA gekregen hadden. Toen er een tweedeling werd gemaakt tussen de mensen die geregeld vis aten (minstens gemiddeld 1,5 keer per week) en mensen die geen of minder vis aten dan bleek dat het beschermend effect van omega-3 visolie vooral gold voor mensen die weinig vis aten. Bij hen was het totaal aantal cardiovasculaire gebeurtenissen 19 % lager door de suppletie. Onder de groep zwarte Amerikaanse deelnemers was de bescherming een stuk groter. Waarschijnlijk komt dit niet door raciale verschillen maar omdat zij daar vaker een ongezond eetpatroon hebben dat leidt tot hoge triglycerideniveaus. Bij mensen met een hoog triglyceridegehalte, zo is uit ander onderzoek gebleken, is het vooral nodig om extra omega-3 vetzuren in te nemen, hetzij door het slikken van capsules, hetzij door het vaker eten van vette vis zoals haring, makreel, sardientjes, zalm en tonijn.

Vitamin D, Marine n-3 Fatty Acids, and Primary Prevention of Cardiovascular Disease Current Evidence
JoAnn E Manson, Shari S Bassuk, Nancy R Cook, I-Min Lee, Samia Mora, Christine M Albert Julie E Buring VITAL Research Group Circulation Res
. 2020 Jan 3;126(1):112-128.

Gerelateerd: Omega-3, minder hartaanvallen en beroertes

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.