Thiamine tegen vermoeidheid door colitis en Crohn

Vitamine B1 (thiamine) kan chronische vermoeidheid bij IBS-patiënten die hier last van hebben verminderen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek onder mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn waarbij de ziekte op dat moment in een ‘slapende’ fase verkeerde.

Men gebruikte tabletten van 300 mg thiamine in een dagelijkse dosering van minimaal 2 tot maximaal 6 afhankelijk van het lichaamsgewicht en het geslacht volgens het volgende schema: Vrouwen: lichaamsgewicht < 60 kg: 600 mg (2 tabletten), lichaamsgewicht 60-70 kg: 900 mg (3 tabletten),  71-80 kg: 1200 mg (4 tabletten) en > 80 kg: 1500 mg (5 tabletten).      Mannen: lichaamsgewicht < 60 kg: 900 mg (3 tabletten), lichaamsgewicht 60-70 kg: 1200 mg (4 tabletten),  71-80 kg: 1500 mg (5 tabletten), en gewicht > 80 kg: 1800 mg (6 tabletten). Dergelijke doses waren ook al in een eerder Italiaans onderzoek gebruikt. De 80 deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Groep 1 kreeg eerst  4 weken de vitamine B1, dan 4 weken niets en daarna 4 weken de placebo. Bij groep 2 was dit andersom. Niemand wist uiteraard in welke groep men zat. De mate van vermoeidheid werd elke 4 weken beoordeeld o.a. aan de hand van de vragenlijst  IBD-F1. De resultaten hiervan ziet u in de grafiek.  Er was duidelijk een afname van vermoeidheidsklachten door gebruik van de vitamine.

Hoe deze vitamine precies helpt om moeheid tegen te gaan is niet bekend. er was geen relatie tussen het effect en het aanvangsgehalte van de vitamine d.w.z. dat het niet ging om het opheffen van een tekort. De onderzoekers vermoeden dat deze patiënten een verstoorde thiamineopname in de mitochondriën van de cellen hebben waardoor het koolhydraatmetabolisme verstoort is. Dit kan (gedeeltelijk) gecompenseerd worden door hoge doses van deze vitamine te geven, zo is de veronderstelling.

Het eerdere Italiaanse onderzoek was kleiner van opzet en niet dubbelblind. In dat onderzoek was het positieve effect nog sterker.

Randomised clinical trial: high-dose oral thiamine versus placebo for chronic fatigue in patients with quiescent inflammatory bowel disease. Palle Bager, et.al. Aliment Pharmacol Ther
. 2021 Jan;53(1):79-86.
Thiamine and fatigue in inflammatory bowel diseases: an open-label pilot study Antonio Costantini J Altern Complement Med. 2013 Aug;19(8):704-8

Gerelateerd: Vitamine D bij Crohn

Crohn, colitis en kokosolie

N-acetylcysteine bij colitis ulcerosa

Andrographis bij colitis ulcerosa

Curcumin bij darmaandoeningen

Boswellia

Delen.

Eén gedachte over “Thiamine tegen vermoeidheid door colitis en Crohn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.