Probiotica bij corona 2

Het betreft een vervolgonderzoek van een eerder besproken studie met probiotica bij ernstig zieke coronapatiënten met door het covidvirus veroorzaakte longontsteking.  Toen vergeleek men 28 patiënten die  het probioticasupplement in een hoge dosering kregen met 42 patiënten die alleen de standaardbehandeling hadden gekregen. Er was toen een groot verschil in het aantal mensen bij wie de situatie verslechterde tussen de 2 groepen.

Daarom volgde al snel een vervolgonderzoek met 200 deelnemers. Van de 200 Italiaanse patiënten kregen 112  de op dat moment beste standaardbehandeling (BAT genoemd als afkorting van  ‘best available therapy’)  zonder probioticasuppletie en 88 kregen wel de probiotica.  De sterfte was 22%. Elf procent stierf in de groep patiënten behandeld met BAT plus probiotica versus 30% van de proefpersonen in de groep patiënten die alleen met BAT werden behandeld.

Probiotica noemt men hier bacteriotherapy. Het sterftecijfer gecorrigeerd voor leeftijd was 72% lager in de groep patiënten die dit als aanvullende behandeling hadden gekregen.

In dit onderzoek was er geen afname door de probiotica in het aantal mensen dat op de IC terecht kwam.

Het gebruikte supplement bevatte poeder met de volgende probiotica in een dosering van 3 x daags 800 miljard bacteriën per dag: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus , Lactobacillus helveticus, Lactobacillus paracasei , Lactobacillus plantarum , Lactobacillus brevis , Bifido Bacterium lactis , B. lactis. Bij een goed probioticasupplement kan men overigens het aantal bacteriën sterk verhogen door het te gebruiken om er yoghurt of karnemelk-kefir van te maken.  Anders kom je met de mij bekende probioticasupplementen niet aan deze dosering . Ook is vezelrijke voeding van groot belang.

Hoe de probiotica precies helpen is niet helemaal duidelijk. Een gunstige darmflora is belangrijk voor het immuunsysteem en van probiotica is eerder aangetoond dat deze, met name bij ouderen, een gunstige effect kunnen hebben op immuuncellen zoals natural killercellen en granulocyten (witte bloedlichaampjes). Ook is het mogelijk dat bepaalde probiotica direct of indirect virussen kunnen vernietigen.

Oral Bacteriotherapy in Patients With COVID-19: A Retrospective Cohort Study. Giancarla Ceccarelli, et. al. Front. Nutr., 11 January 2021

Gerelateerd: Probiotica bij corona

Probiotica voor betere immuniteit ouderen

Bescherming door supplementen tegen corona

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.