DHA tijdens de zwangerschap, minder vroeggeboren baby’s

Vroegtijdige geboorten kunnen drastisch worden verminderd met docosahexaeenzuur (DHA) -supplementen waarbij  een dosis van 1000 mg effectiever is voor zwangere vrouwen met lage DHA-waarden dan de 200 mg die in veel prenatale supplementen wordt aangetroffen. Dit blijkt uit een nieuw groot Amerikaans onderzoek dat vanuit twee academische medische centra is uitgevoerd.

Vroeggeboorte, in dit onderzoek gedefinieerd als geboorte vóór een zwangerschap van 34 weken, is een ernstig probleem voor de volksgezondheid omdat deze kinderen een hoger risico op kindersterfte en beperkingen met zich meebrengen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat suppletie tijdens de zwangerschap met omega-3 vetzuren, waaronder DHA,  waarschijnlijk het risico op een prematuur kind verkleint. (zie dit artikel). Nu onderzocht men of er verschil was in het risico bij een dosering van 1000 mg per dag t.o.v. 200 mg per dag. Men gebruikte geen visolie maar DHA uit algenolie. Het onderzoek had ongeveer 1100 deelnemende vrouwen die in verwachting waren. Iedereen kreeg  een capsule met 200 mg DHA per dag. De helft kreeg daarnaast nog capsules met 800 mg DHA en de anderen placebocapsules. Bij aanvang waren de deelnemende vrouwen al 12-20 weken zwanger.

Over het algemeen hadden vrouwen die de hogere dosis gekregen hadden minder vroege vroeggeboorten. Vooral gold dit voor deelnemers met bij aanvang lage DHA-spiegels. Deze  hadden de helft minder bevallingen vóór een zwangerschap van 34 weken (2,0% vergeleken met 4,1%) wanneer ze een supplement van 1000 mg hadden gekregen vergeleken met de anderen. Bij vrouwen die de studie begonnen met hoge DHA-spiegels, van wie velen al prenatale DHA gebruikten, was het percentage vroege vroeggeboorten 1,3%, en er was geen voordeel van de hogere dosis.

Het is dus vooral van belang een hogere doses te nemen als men laat begint met het innemen van extra omega-3 vetzuren.

Higher dose docosahexaenoic acid supplementation during pregnancy and early preterm birth: A randomised, double-blind, adaptive-design superiority trial. Susan E Carlson et al E Clinical Medicine 17 mei 2021

Gerelateerd: Visolie tijdens de zwangerschap

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.