Resveratrol bij schizofrenie

Astrocyt

“Mensen die lijden aan schizofrenie hebben in meer of mindere mate last van paranoia, waanideeën en/of hallucinaties met bijbehorende angsten en vijandigheid. Die ziekteverschijnselen worden, om onduidelijke reden, positieve symptomen genoemd. Daarnaast kan er sprake zijn van gevoelsvervlakking, concentratiestoornissen, verwaarlozing en gebrek aan sociale interesses. Dit worden de negatieve symptomen genoemd. Medicijnen uit de groep antipsychotica hebben vooral, en mogelijk uitsluitend, effect op de positieve symptomen.” De vitamines foliumzuur, vitamine B12 en het aminozuur n-acetylcysteïne kunnen deze negatieve symptomen verminderen. Hierover hebben we al eerder geschreven. Nu blijkt dat resveratrol ook van nut kan zijn bij schizofrenie. Het betreft een onderzoek met mensen die het veel gebruikte medicijn risperidon kregen.

Resveratrol passeert de bloed-hersenbarrière vanwege zijn lipofiele karakteristiek en kan een aanzienlijke rol spelen bij het voorkomen van neuro-inflammatie en oxidatie in de hersenen. Bovendien kan resveratrol neurotrofe factoren (neurotrofines) genereren door astrocyten te stimuleren, wat leidt tot de heropleving van verstoorde dopaminerge neuronen. Al met al lijkt het erop dat resveratrol een positief effect zou kunnen hebben op schizofreniepatiënten en hun symptomen, met name negatieve symptomen, kan verbeteren.

Daarom zetten men in Iran dit gerandomiseerde, dubbelblinde en placebogecontroleerde onderzoek op en werden schizofreniepatiënten toegewezen om ofwel 200 mg resveratrol  per dag ofwel een placebo te krijgen naast een stabiele dosis risperidon, gedurende 8 weken. De 52 patiënten die het onderzoek voltooiden werden tijdens de proefperiode beoordeeld met behulp van een aantal standaard tests zoals de positieve en negatieve syndroomschaal, de extrapiramidale symptoombeoordelingsschaal (dit betreft bijwerkingen van antipsychotica zoals pisperidon) en de Hamilton Depression Rating Scale.

De helft van de deelnemers kreeg naast de risperidon (4-6 mg) 200 mg resveratrol per dag. De anderen een placebo. A) Het verloop in de ernst van de negatieve symptomen zoals gebrek aan energie, inspiratie, levensvreugde en initiatief.

Vooral de ‘negatieve’ symptomen verminderden door de resveratrol. De resultaten van de andere metingen en het aantal en de aard van de gerapporteerde bijwerkingen verschilden niet noemenswaardig tussen de twee groepen.

“Schizofrenie is een veel voorkomende, complexe psychische stoornis die neuropsychologische domeinen treft. Patiënten met schizofrenie kunnen negatieve symptomen vertonen, zoals verlies van functionele, verbale en sociale vaardigheden, die meestal complex van aard zijn en resistent zijn tegen conventionele therapieën [antipsychotica helpen alleen tegen ‘positive’symptomen] . Daarom is het van groot belang om naast door de FDA goedgekeurde medicijnen aanvullende medicatie te gebruiken om ook negatieve symptomen te onderdrukken. In dit verband hebben we een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie met parallelle groepen ontworpen en de werkzaamheid en veiligheid van resveratrol als toevoeging aan risperidon onderzocht. Met name wordt resveratrol erkend als een natuurlijk niet-flavonoïde polyfenol met antioxidatieve, anti-apoptotische, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen. Zoals de hypothese was, identificeerden we de gunstige effecten van resveratrol-aanvullende therapie op primaire negatieve symptomen zonder enige significante verandering in termen van veiligheid bij patiënten met stabiele schizofrenie. Voor zover wij weten, levert deze studie nieuw bewijs met betrekking tot de gunstige rol van resveratrolsuppletie bij de behandeling van negatieve symptomen.”

Resveratrol Adjunct Therapy for Negative Symptoms in Patients With Stable Schizophrenia: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial
Areoo Samaei, et. al. Int J Neuropsychopharmacol. 2020 Dec; 23(12): 775–782.

Gerelateerd: Foliumzuur en vitamine B12 bij schizofrenie

Acetylcysteïne bij schizofrenie

Visolie beschermt tegen psychoses 2

Visolie beschermt tegen psychoses

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.