Bescherming door supplementen tegen corona

Het gebruik van multivitaminen, omega-3, probiotica of vitamine D-supplementen kan het risico verminderen om positief te testen op  COVID-19 volgens een grote bevolkingsstudie gepubliceerd in BMJ Nutrition Prevention and Health.

Hoe verder links van de stippellijn, hoe minder risico op een positieve coronatest

De onderzoekers analyseerden informatie die werd verstrekt door 372720 Britse abonnees van de COVID-19 Symptom Study-app over hun regelmatige gebruik van voedingssupplementen in mei, juni en juli 2020. Tussen mei en juli slikten 175 652 Britse abonnees regelmatig voedingssupplementen en 197 068 niet. Ongeveer tweederde (67%) was vrouw en meer dan de helft had overgewicht (BMI van 27). In totaal testten 23521 mensen positief op SARS-CoV-2 en 349199 negatief tussen mei en juli. Het gebruik van probiotica, omega-3-vetzuren, multivitaminen of vitamine D werd geassocieerd met een lager risico op SARS-CoV-2-infectie: met respectievelijk 14%, 12%, 13% en 9%, na rekening te hebben gehouden met mogelijk invloedrijke factoren, waaronder onderliggende aandoeningen en de beperkte informatie die bekend was van het dieet. Dergelijke effecten werden niet waargenomen bij degenen die vitamine C-, zink- of knoflooksupplementen gebruikten. En als de onderzoekers specifiek naar geslacht, leeftijd en gewicht (BMI) keken, werden de beschermende associaties voor probiotica, omega-3-vetzuren, multivitaminen en vitamine D alleen waargenomen bij vrouwen van alle leeftijden en gewichten. Bij mannen waren de beschermende percentages iets kleiner en niet ‘statistisch significant’ d.w.z. dat de kans op een toevallige uitkomst groter was. Dit kwam overigens ook omdat er veel minder mannen deze app gebruikten. Ondanks enkele verschillen werden dezelfde algemene patronen weerspiegeld in zowel de VS (45 757) als Zweedse (27 373) abonnees.

Er zijn veel redenen om geen belangrijke conclusies aan het onderzoek te hechten. Zo is het goed mogelijk dat het beschermende effect van vitamine D  groter zou zijn geweest als niet alleen in mei-juli zou zijn gemeten. In deze maanden komt een tekort veel minder voor dan in de winter. De kwaliteit en de genomen probiotica is van groot belang. Zo lijkt het gebruik van probiotica in Zweden erg effectief.

Het gebruik van de corona-app waaruit deze gegevens kwamen was vrijwillig en op eigen initiatief. De deelnemers hadden zichzelf dus geselecteerd. Dit maakt dat de resultaten wat minder betrouwbaar zijn. Ook kan het zo zijn dat de mensen die voedingssupplementen gebruiken over het algemeen voorzichtiger zijn met andere coronamaatregelen.  Verder is het mogelijk dat het beschermend effect ondergewaardeerd is omdat mensen supplementen gingen gebruiken op het moment van het krijgen van symptomen en, vanwege de testcapaciteitsproblemen die destijds bestonden, pas later (positief) werden getest.

Het meest opmerkelijke wat mij betreft is dat vitamine C, zink en knoflooksupplementen geen bescherming lijken te bieden en probiotica, omega-3-vetzuren, multivitaminen en vitamine D wel. Dit onderzoek zegt overigens niets over de ernst van de symptomen bij infectie en het gebruik van deze supplementen.

Modest effects of dietary supplements during the COVID-19 pandemic: insights from 445 850 users of the COVID-19 Symptom Study app. Louca P, Murray B, Klaser K, et al BMJ Nutrition, Prevention & Health 2021

Delen.

Eén gedachte over “Bescherming door supplementen tegen corona”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.