Vitamines, mineralen, paracetamol en vaccinaties

Een effectieve immuunrespons is nodig na een inenting om immuniteit op te bouwen. Vooral bij mensen die niet meer zo jong zijn vereist dit een adequate voedingsstatus. Vitamine A , B6, foliumzuur, B12, C , D en  E en de mineralen zink, selenium, ijzer en koper spelen meerdere sleutelrollen bij het ondersteunen van het immuunsysteem en om het risico op infecties te verminderen.

Studies bij mensen, vooral bij ouderen, lieten een relatie zien tussen
stoornissen in immuunmarkers en een lage status van micronutriënten zoals vitamine B6, vitamine C, zink en ijzer. Dergelijke immuunstoornissen zijn in verband gebracht met slechte vaccinreacties. Bijvoorbeeld vond men in een systematische review en meta-analyse van negen onderzoeken waarbij 2367 personen betrokken waren,  lagere beschermingspercentages tegen het influenza A-virussubtype H3N2 en het influenza B-virus bij degenen die vitamine D-deficiënt waren. Gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken met aanvullende micronutriënten (bijv. vitamine B6, vitamine E, zink en selenium) bij ouderen hebben verbeteringen gemeld in veel van de  immuunbiomarkers die werden gemeten.

“Bij het onderzoeken van de literatuur op dit gebied blijkt dat
vitamine C, D en E  samen met zink en selenium in grotere hoeveelheden nodig zijn voor het immuunsysteem dan
die gewoonlijk alleen via een dieet kunnen worden verkregen. Als voorbeeld, een seleniumstatus boven die vereist voor een optimale selenoproteïnefunctie is in verband gebracht met een beter genezingspercentage van COVID-19 (zie ‘Corona en selenium’)

Er is een oorzaak-gevolgrelatie tussen de status van micronutriënten en vaccinatiereacties aangetoond door middel van gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken. Dergelijke proeven bij oudere mensen toonde betere reacties op vaccinatie na een interventie. (-) Een studie van vitamine E toonde een  verbetering als reactie op sommige vaccins bij personen ouder dan 65 jaar na inname van 60 of 200 mg vitamine E  per dag in vergelijking met die in de placebogroep Selenium suppletie (50 of 100 mcg / dag) bij volwassenen in het VK met een lage seleniumstatus verbeterde sommige aspecten van hun immuunrespons op een poliovirusvaccin en verminderden ook de opkomst van mutante virale stammen”

Andere maatregelen die een optimale reactie op een inenting bevorderen zijn: zorg voor een zo goed mogelijke nachtrust; neem geen paracetamol, aspirine of ibuprofen op de dag van inenting. De volgende dag is geen probleem:

“Een andere recente review concludeerde dat de timing van koortsverlagende middelen van cruciaal belang was omdat er geen effect op de antilichaamrespons werd gezien wanneer koortsverlagende medicatie [zoals paracetamol] werd gegeven als behandeling van symptomen (in plaats van ter preventie van symptomen) na vaccinatie.”

Optimising COVID-19 vaccine efficacy by ensuring nutritional adequacy. Margaret P. Rayman en
Philip C. Calder British Journal of Nutrition, 1-6. doi:10.1017/S0007114521000386

The how’s and what’s of vaccine reactogenicity
Caroline Hervé et al NPJ Vaccines. 2019; 4: 39.

Delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.