Nigella Sativa samen met honing tegen covid

Zwarte komijn, Latijnse naam Nigella Sativa, is mogelijk samen met honing een  remedie tegen Covid 19. De publicatie is nog niet goedgekeurd door een wetenschappelijk tijdschrift maar staat al wel online. Ondanks enige twijfel over de betrouwbaarheid willen we hier toch melding van maken. Goedkeuring laat vaak lang op zich wachten en zal mogelijk uitblijven vanwege enkele slordigheden. Het gebrek aan te verwachten nadelige effecten en de grote positieve effecten die gemeld zijn maakt deze studie echter opmerkelijk. In Nederland is er pas een behandeling bij een coronainfectie als je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dit is natuurlijk rijkelijk laat.  Daarom zoeken mensen middelen die zelf toegepast kunnen worden.

Dit onderzoek werd uitgevoerd in Pakistan. In westerse landen worden de laatste jaren steeds minder klinische studies door Universiteiten met natuurlijke middelen gedaan. Dit komt 0.a. door de verwevenheid van de industrie met de wetenschap. Voor kostbare onderzoeken, zoals humane klinische studies, moet men de financiering rond zien te krijgen en dat is lastig met niet patenteerbare goedkope grondstoffen. Ook zien veel artsen en wetenschappers kruidenmiddelen als ouderwets of amateuristisch. Men is niet gewend hiermee te werken en tijdens de opleiding wordt ook weinig aandacht aan natuurlijke middelen geschonken. In landen als Iran, Egypte en Pakistan speelt dit minder. Ook speelt een bepaalde culturele traditie in deze landen een rol. Diverse wetenschappers lijken remedies die staan in de canon van de Geneeskunde van Avicenna te willen bewijzen. Ik vermoed dat men daar juist makkelijker financiering kan krijgen als de therapie in dit werk wordt vermeld. De Pers (Iraniër) Avicenna was één van de belangrijkste wetenschappers uit de middeleeuwen. Men is in Iran en in de rest van de Islamitische wereld vaak trots op deze wetenschapper zoals Nederlanders graag verwijzen naar Spinoza of Antoni van Leeuwenhoek.

Avicenna noemt nigella sativa samen met honing als middel toe te passen bij diverse aandoeningen. Ook is er eerder onderzoek gedaan naar de antivirale activiteit van zwarte komijnzaad. Volgens een Egyptisch onderzoek kan het de virale belasting bij hepatitis C verminderen.

Om mogelijke medicatie te vinden tegen corona zijn diverse   database-computeronderzoeken met docking software, in silico studies genaamd, uitgevoerd. Dergelijk onderzoek vergelijkt de vorm van stoffen, natuurlijk bestanddelen of bestaande medicijnen, met de vorm van het virus en met de vorm van de cellen die het virus gebruikt om het lichaam te infecteren . Hieruit komen dan potentiële kandidaten te voorschijn waarvan het de moeite waard is om nader te onderzoeken. De Nigella sativabestanddelen nigelledine, -hederin, hederagenin, thymohydroquinone en thymoquinone hebben volgens dergelijk onderzoek een hoge tot matige affiniteit met SARS-CoV-2.

Honing is  toegevoegd 1. omdat het helpt tegen hoesten 2 omdat Avicenna dus deze combinatie veel gebruikte 3 omdat honing kleine hoeveelheden bevat van kaempferol, hesperidine en quercetine die volgens  in silico onderzoek een grote affiniteit hebben met het virus.  Kappertjes bevatten overigens veel grotere hoeveelheden kaempferol en quercetine en hesperiden zit vooral in citrusvruchten.

De dosering was 1 gram honing per kg lichaamsgewicht per dag en 80 mg zwarte komijnzaad per kg per dag.  Dat laatste is dus ongeveer 5 a 6 gram.  De duur was maximaal 13 dagen.

Er werden 313 deelnemers geselecteerd, 210 matige gevallen (hoesten, koorts, keelpijn, verstopte neus, malaise en / of kortademigheid. Een derde van de mensen in deze groep lag in het  ziekenhuis. Van hen kregen 103 mensen een placebo en 107 patiënten de honing en nigella sativa.  De andere  103  deelnemers  waren ernstig ziek: koorts en / of hoesten samen met longontsteking, ernstige kortademigheid, ademnood, tachypneu (> 30 ademhalingen / min) of hypoxie en hypoxemie (zuurstofsaturatie <90% ). Iedereen kreeg in deze groep extra zuurstof. in deze groep zware gevallen kregen 53 mensen placebo’s en 50 mensen honing en zwarte komijnzaad. Iedereen kreeg daarnaast de gebruikelijk therapie (koortverlagers, antibiotica, anticoagulantia, steroïden, aanvullende zuurstof en mechanische ventilatie).

In figuur 3 ziet u enkele belangrijke uitkomsten waarbij geel de ziekste patiënten zijn en rood de sterfgevallen. In groep A, de matige gevallen, waren de mensen die de nigella sativa en de honing hadden gekregen 3 dagen eerder beter en 4 dagen sneller virusvrij. Bij de ernstig zieke patiënten zien we ook grote verschillen. Ook hier was er ongeveer een halvering van de ziekteperiode en was men 4 dagen sneller virusvrij. Het sterftepercentage na 30 dagen was 4% (2 personen) in de groep van 50 die de zwarte komijn en de honing hadden gekregen en 19% (10 mensen) in de controlegroep.

€2,75 bij de plaatselijke Aziatische supermarkt

De eigenaardigheden van dit onderzoek zijn in mijn ogen de dosering van 80 mg per kg lichaamsgewicht en dit wordt in capsules gegeven. Ik ben er achter gekomen dat de belangrijkste auteurs tot dusver vooral ervaring hadden met dierproeven. Daarbij is een dosering per kg lichaamsgewicht gebruikelijk.  Ook roept de omschrijving van de placebocapsules als lege capsules vraagtekens op. Voor de honing was er geen placebo. Dit heeft alleen misschien enige  zin als de deelnemers niet op de hoogte zijn gesteld van de te gebruiken therapie. Misschien is dit onderzoek daarom niet als een goed placebogecontroleerd onderzoek te beschouwen. Bij dergelijke grote verschillen met de controlegroep en vanwege het feit dat iedereen in het ziekenhuis toch ook andere medicatie kreeg acht ik dit niet van doorslaggevend belang en beschouw ik deze therapie daarom vooralsnog als aanbevolen.

Honey and Nigella sativa against COVID-19 in Pakistan (HNS-COVID-PK): A multi-center placebo-controlled randomized clinical trial Sohaib Ashraf, et al Metrvx preprint

Dit onderzoek is vooraf officieel geregistreerd: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04347382

 

Delen.

7 gedachten aan “Nigella Sativa samen met honing tegen covid”

  1. Wat is de juiste dosis van beide componenten? 80 mg per kg gewicht begrijp ik, bij 90 kg is dat 7,2 gram per dag, dat is in een glas een laagje van halve cm of zoiets of een lepel vol. Maar 1 gram honing zoals het recept zegt, is 90 gram honing, dat is wel erg veel per dag en dat 13 dagen lang. Dat is meer dan een kilogram honing in nog geen 2 weken eten?? Dat is slecht voor je hart hoorde ik van iemand, dat kan ik me voorstellen. Hoe kunnen ze ook zoveel in een capsule krijgen?? Moet het daarom niet zijn 0,1 gram per kg gewicht? Dan is het 9 gram honing bij 90 kg gewicht, dat is ook 1 of 2 lepels, dat lijkt mij meer normaal en in balans met de hoeveelheid zaad. Graag spoedig uw antwoord

  2. De dosering die in het onderzoek werd gegeven staat in het artikel. U heeft het goed uitgerekend. Wat betreft honing is dit inderdaad veel, zoals ik vermeld. Omdat het maar 13 dagen wordt gebruikt zal de schadelijkheid meevallen. Ik zou het zelf combineren met quercetine en wat minder honing innemen

  3. Maar hoe ( anders dan in de kleine hoeveelheden in dat middeltje en in kappertjes) kom je aan quercetine?

  4. Beste, heeft u ook een oplossing/remedie voor reuk en geurverlies (COVID) aub? Mijn dochter 21j heeft sinds november ‘19 geur en reukverlies. Het is nog steeds niet in orde. Zwart komijn zaad zou ook helpen heb ik vernomen. Met vriendelijke groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.