In maart vorig jaar maakten we in een tweetal artikelen melding van het gebruik van intraveneuze vitamine C bij coronapatiënten in  ziekenhuizen in China en New York. Er zou een gedegen klinische studie opgezet worden in enkele ziekenhuizen in  de Chinese provincie Hubei. Wuhan is de hoofdstad van deze provincie. De resultaten zouden in september worden gepubliceerd. Omdat dit maar niet gebeurde vermoedde ik dat de resultaten tegen zijn gevallen en  dat daarom de motivatie voor een gedegen publicatie was afgenomen.  Nu zijn dan eindelijk de resultaten bekend geworden. Het probleem was dat men in Wuhan de situatie onder controle kreeg en men daardoor niet meer de benodigde aantallen patiënten kon rekruteren. Het is daarom slechts een pilot studie geworden met 56 patiënten.

De patiënten waren gemiddeld 66 jaar oud. Van hen had 44% last van hoge bloeddruk, 30% had diabetes en 22% hartklachten. Ze hadden op het moment van opname op de intensive care al ongeveer 2 weken symptomen van corona. Men  kreeg twee keer  per dag een infuus met 12 gram vitamine C of een placebo-infuus gedurende maximaal 7 dagen.  Na een maand bleek dat degenen die de vitamine C hadden gekregen het beter hadden gedaan dan de mensen in de placebogroep. De meeste resultaten waren echter niet statistisch significant. Bij een klein aantal deelnemers moeten de verschillen erg groot zijn wil het statistisch significant worden omdat het risico op toevallige verschillen dan erg groot is.

Het aantal dagen dat men niet aan de beademing hoefde was gemiddeld 26 in de vitamine C groep en 22 in de placebogroep.

In de grafiek hieronder ziet u de statistische verschillen in sterfte. Links alle patiënten en rechts alleen de 44 patiënten die het ernstigst ziek waren. Zij leken het meest baat te hebben bij de vitamine C.  Het 28 daagse sterftepercentage was 22,2% in de vitamine C groep en 34,5% in de placebogroep. Een afname van 50% maar dit was niet statistisch significant. Bij alleen de patiënten die bij aanvang het ernstigst ziek waren ( SOFA score >3) waren de percentages respectievelijk 21,7% en 47,6%. Het verschil in sterfte was nu bijna statistisch significant. P=< 0,05 wordt doorgaans als significant gezien.

HDICV= hoge doses intraveneuze vitamine C. Mortality=sterfte

De zuurstofverzadiging verbeterde in de vitamine C groep door  verbetering van de longfunctie. Eén van de twee  statistisch significante verschillen met de placebogroep.

In de bovenste 2 grafieken ziet u de PF ratio (mmHg), een meting die de longfunctie weergeeft. Links de absolute cijfers en rechts de veranderingen.  Hoe hoger hoe beter. Die verbeterde in de vitamine C groep en ging achteruit in de placebogroep. Dit was het duidelijkste resultaat in deze studie. De onderste 2 geven de SOFA score weer. Hoe lager, hoe beter. De SOFA-score (Sequential Organ Failure Assessment) wordt gebruikt om de toestand en verbeteringskansen van een ernstig zieke patiënt te bepalen, De score wordt bepaald op grond van de toestand van zes verschillende lichaamsfuncties/organen: ademhaling, hart/bloedsomloop, bloedstolling, hersenen/zenuwstelsel, nieren en lever.

Het tweede statistisch significante verschil was een sterke daling van het interleukine 6 gehalte tijdens de week dat de vitamine C werd toegediend. De vitamine C verminderde dus de ‘cytokinestorm’.

Pilot Trial of High-dose vitamin C in critically ill COVID-19 patients

Jing Zhang, Xin Rao, Yiming Li, Yuan Zhu, Fang Liu, Guangling Guo, Guoshi Luo, Zhongji Meng, Daniel De Backer, Hui Xiang, Zhi-Yong Peng
Ann Intensive Care 2021 Jan 9;11(1):5. doi: 10.1186/s13613-020-00792-3. [Preprint link]

Gerelateerd: Vitamine C wordt ook in New York toegepast bij corona

Intraveneuze vitamine C in Chinees behandelprotocol coronavirus

Delen.