Quercetine bij Covid

Al maanden staat de plantaardige stof quercetine op lijsten van  stoffen die het coronavirus mogelijk kunnen blokkeren. Nu zijn de eerste gegevens van gebruik bij mensen gepubliceerd.

Quercetine kan het intracellulair gehalte van het antivirale mineraal zink verhogen. Ook heeft volgens databaseonderzoek (in silico studie) quercetine een theoretisch vermogen om SARS-CoV-2-replicatie te verstoren en receptoren voor toegang in het lichaam voor het virus te blokkeren.

In Turkije heeft men daarom een onderzoek opgezet om te kijken of quercetine in combinatie met vitamine C en bromelaïne bescherming biedt tegen Covid-19.  De dagelijkse dosering was 500 mg quercetine, 500 mg vitamine C en 50 mg bromelaïne (een enzym uit ananas). De laatste twee stoffen bevorderen mogelijk de biologische beschikbaarheid van quercetine en vitamine C biedt mogelijk ook op zichzelf enige bescherming. De proefpersonen werkten als arts of verpleegkundige op een afdeling van het ziekenhuis waar coronapatiënten werden behandeld. Ze hadden daarom een verhoogd risico om besmet te worden. Er deden 113 mensen mee van wie er 73 ingedeeld werden in de groep die het supplement kregen. De controlegroep kreeg geen placebo. Het was dus een gerandomiseerd maar geen dubbelblind onderzoek. In beide groepen was er één uitvaller. Het bleek na 120 dagen dat in de tussentijd bij één van de 72 deelnemers in de groep die het supplement had gekregen  een coronainfectie was vastgesteld en bij 9 van de 42 deelnemers uit de controlegroep. Relatief was het risico op de infectie 12 keer groter  in de controlegroep. Dit verschil was statistisch significant.

Deze publicatie is nog niet nagekeken en goedgekeurd door andere wetenschappers. Het is  nog niet “peer-reviewed” zoals dat wordt genoemd.

Kappertjes, uien , boerenkool, thee,  honing en appels zijn enkele voedingsbronnen van quercetine.

 

Synergistic Effect of Quercetin and Vitamin C Against COVID-19: Is a Possible Guard for Front Liners Bengu Arslan, Nurcan Ucuncu Ergun, et. al. preprints with The Lancet

Delen.

Eén gedachte over “Quercetine bij Covid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.